Manet portréfestészetét bemutató egyedülálló tárlat nyílik a Royal Academyben

Édouard Manet (1832-1883) francia festő és grafikus portréfestészetének szentelt, ez idáig egyedülálló retrospektív tárlattal várja az érdeklődőket január 26. és április 14. között a londoni Royal Academy of Arts.

A titokzatos és olykor heves vitákat kiváltó művész pályafutásának egészét felölelő Manet: Portraying Life című tárlat egybegyűjti a festő Európa-szerte, Ázsiában és az Egyesült Államokban őrzött alkotásait. Manet portréfestészetének korábban nem szenteltek önálló tárlatot, pedig munkásságának majdnem felét ezek az alkotások teszik ki.

A francia művész családtagjait, barátait és a korabeli irodalmi, politikai és művészeti élet meghatározó alakjait is megfestette. A több mint ötven alkotást felvonultató tárlaton – mások mellett – feleségének, a leggyakoribb modelljének számító Suzanne Leenhoffnak a portréi is szerepelnek – olvasható a Royal Academy of Arts hivatalos internetes oldalán szereplő leírásban (http://www.royalacademy.org.uk/exhibitions/manet/about-the-exhibition/).

A január 26. és április 14. között látogatható mustrán a korszak szellemi nagyjainak, köztük Antonin Proustnak, Émile Zolának és Stéphane Mallarménak a képmásai is helyet kaptak. A mindennapi élet jeleneteit megörökítő festmények pedig jól tükrözik azt az előrelátó gondolkodást és modern megközelítést, amellyel Manet a portréfestészethez viszonyult.

Forrás: MTI