Először láthatók Andy Warhol fiatalkori rajzai

Az 1950-es években és az 1960-as évek elején készült alkotások február 21-ig tekinthetők meg a Koppenhága közeli Louisiana Kortárs Művészeti Múzeumban tekinthetők meg.

Először láthatja a nagyközönség Andy Warhol fiatalkori rajzait, amelyeket 2011-es felfedezésük után most a dán főváros közelében állítottak ki.

Andy_Warhol_by_Jack_MitchellA Koppenhágától 40 kilométerre északra található Louisiana Kortárs Művészeti Múzeumban szereplő rajzok – összesen mintegy száz alkotás – New Yorkban készültek az 1950-es években és az 1960-as évek elején. A pop-art atyjaként számon tartott Warhol (1928-1986) halála után ugyan katalogizálták és archiválták a műveket, de feledésbe merültek, 2011-ben véletlenül fedezte fel őket és ismerte fel valódi értéküket Daniel Blau német galériás.

A rajzok közül sok vázlat: motívumokkal olyan fotókról, újságokról és magazinokról, amelyeket felhasználva Warhol kialakította a pop-art stílust az 1960-as években.

„Warholt korábban már számos kontextusban bemutattuk, gyűjteményünkben több munkája is szerepel. Ezért gondoltuk azt, hogy érdekes lenne felfedezni a pop-art nagy alakjának egy ismeretlen arcát” – fogalmazott Poul Erik Tojner, a múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora.

A tárlat február 21-ig tart nyitva.

Forrás: MTI
Fotó forrás: Wikipédia