Békéscsabán a Hetvenhét című mesejáték Jordán Tamás rendezésében

Jordán Tamás rendezésében pénteken mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház Zalán Tibor és Huzella Péter Hetvenhét című interaktív mesejátékát.

Egy igazán hagyományos dramaturgiai mese ez, amelyben kiderül, hogy az aranynál és az ezüstnél is értékesebb a vas – mondta a Kossuth-díjas színész-rendező az MTI-nek.

Hozzátette: a mesejáték a gyermekek nyelvén mutat rá az élet nemes és kevésbé nemes dolgaira. „Nem minden a gazdagság és a kincs, vannak igazán értékes tulajdonságok, amik mindennél fontosabbak lehetnek, a látszatnak ne dőljünk be” – fogalmazott Jordán Tamás.

Hetvenhét

A Merlin Színházban sikeresen debütált és legutóbb a Szombathelyi Weöres Sándor Színházban bemutatott interaktív mesejátéknak Békéscsabán is részesei lesznek a gyermekek. A darabban a 77 éves Marlon király a koronát a három fia közül annak adja oda, aki a próbatételben a legjobban szerepel. A vállalkozó gyermekek a megmérettetésekben róka, meg nyuszi szerepben csapatokban irányíthatják és segíthetik a királyfiak próbatételét, személyesen élhetik át a küzdelem élményét az igazi értékekért a világ hívságaival szemben.

„A darab egy életre szóló élményt nyújt, a gyerekek megtanulhatják, mi a legnagyobb érték, amit a szívükre és lelkükre hallgatva ismerhetnek fel, ha döntéshelyzetbe kerülnek” – jegyezte meg a rendező.

Jordán Tamás szerint van adóssága a színházi szakmának a gyermekek és a tinédzserek felé, több hozzájuk szóló darabra lenne szükség, hiszen húsz év múlva közülük kerülnek ki a színházat kedvelők, a teátrumokat fenntartó közönség. Hozzáfűzte: a színházak sajnos túlterheltek, nem mindig marad idejük a fiatalokra külön is figyelni.

„Izgalom nélkül várom a pénteki előadást, a darab kerek egész, nincsenek kritikus pontjai. Kiváló környezetben dolgozhattam, tehetséges békéscsabai prózai és táncos művészekkel, akikhez lélekben is közel áll a mesék, az illúziók világa. Régi barátság fűz Fekete Péterhez, a Jókai Színház igazgatójához, akivel együtt dolgoztam a mesejáték ősbemutatóján a Merlin Színházban, ő érdemi szakmai segítségér nyújtott az interaktív elemek kidolgozásában és a gyermekeket elbűvölő mutatványok kidolgozásában” – mondta végül Jordán Tamás az MTI-nek.

Forrás: MTI
MTI-fotó: Rosta Tibor