Spielberg, Affleck és Bigelow is a rendezők céhének díjesélyesei között

Kedden hozták nyilvánosságra a neveket, a díjakért Ben Affleck, Kathryn Bigelow és Ang Lee is versenyben van.

Lincoln című filmjével Steven Spielberg idén immár a 11. jelölését kapta az Amerikai Filmrendezők Céhétől (DGA).

Affleck Az Argo-akció című film rendezésével, amelyet a kritikusok az eddigi legjobb munkájának tartanak, először esélyes a rendezői céh díjára, amelynek átadása február 2-án lesz Los Angelesben.

Bigelow, aki A bombák földjén című alkotásáért – elsőként a női rendezők közül – Oscar-díjat kapott, ezúttal az Oszama bin Ladennel való leszámolásról készült Zero Dark Thirty című filmmel került be a DGA jelöltjei közé. Ang Lee a Pi élete című háromdimenziós regényadaptációval, Tom Hooper pedig a Victor Hugo-klasszikus nyomán született A nyomorultak musicallel vívta ki a jelölést.

„Ezek a rendezők a filmkészítés legmagasabb színvonalát képviselik, filmjeik a művészi teljesítmény, a leleményes történetmesélés, valamint az alkotók és a közönség közös szenvedélyének testamentumai” – fogalmazott Taylor Hackford, a céh elnöke.

A listáról feltűnően hiányzik Quentin Tarantino Django elszabadul című westerndrámája, amely a díjszezonban már számos jelelölést kapott, többek között a vasárnapi Golden Globe-díjátadón is öt kategóriában esélyes.

A DGA díjai rendszerint megbízható előhírnökei az amerikai filmakadémia (AMPAS) Oscarjainak. A rendezőcéhben ülők közül sokan tagjai a filmakadémiának. A legjobb film Oscarját gyakran kapja az a film, amelynek rendezője elnyeri a DGA díját.

A 66 esztendős Spielberg a mostanival együtt már 11 jelölést kapott a rendezőcéhtől, a Schindler listájáért és a Ryan közlegény megmentéséért meg is kapta a kitüntetést, 2000-ben pedig egész életművét jutalmazta a DGA.

A céh életműdíját idén Milos Forman, a Száll a kakukk fészkére és az Amadeus rendezője veheti át a hollywoodi ceremónián.

Forrás: MTI