Vasárnap mutatják be a Csillagszedő Máriót a győri Vaskakas Bábszínházban

Vasárnap mutatják be a Csillagszedő Márió című bábjátékot a győri Vaskakas Bábszínházban.

Az intézmény közleménye szerint a különleges mesét Kiss Ottó József Attila-díjas költő-író írásából Pallai Mara dramaturgiája nyomán Tengely Gábor Blattner Géza-díjas bábrendező állította színpadra.

A produkció Kiss Ottó először 2002-ben megjelent gyerekverskötetének címét viseli. Két mai, átlagos család hétköznapi életét jeleníti meg a Csillagszedő Márió és a költő további két gyermekverskötete, az Emese almája és A nagypapa távcsöve című verseskönyv alapján. Két furcsa, csonka család egyesül a történetben egy kisfiú és egy kislány barátsága révén megannyi vicces és drámai epizód után. Az előadás a gyerekverseket veszi alapul, azonban nem azok illusztrációja.

A bábelőadást Csillag Botond, Rácz Panni, Somodi Réka, továbbá Gergely Rozi és György Zoltán Dávid, a Kaposvári Egyetem színművész szakos hallgatói játsszák.

Sipos Katalin bábtervező gyerekrajzoktól inspirálva alkotta meg a szereplőket. Különleges Sisak Péter díszlete is: a forgószínpadra épült játszótér bizonyos nézőpontból városi panelrengeteg, máskor a két család otthonának egy-egy szobája, vagy éppen a csillagos égbolt.

Kákonyi Zoltán zeneszerző kompozíciója dramaturgiai jelentőségű: sokszor aláhúzza, máskor ellenpontozza a jelenetek drámaiságát a műben, amely leginkább a főhős gyerekek gondolatait hivatott kifejezni – olvasható az ismertetőben.