Péntektől Jazz Showcase a Művészetek Palotájában

Pénteken kezdődik a Jazz Showcase a Művészetek Palotájában: a hatodik alkalommal megrendezendő tehetségbörzén a magyar előadók mellett déli és keleti szomszédaink ifjú talentumai mutatkoznak be a délutáni koncerteken. Esténként a már ismert magyar művészek mellett nemzetközi sztárvendégeket is felvonultató formációk mutatják be új programjukat.

Román, szerb, horvát és szlovén tehetségek bemutatkozására számíthat péntek délutántól az érdeklődő – mondta el az MTI-nek Bércesi Barbara szerkesztő. Az első napon a Igor Lumpert Trio, Kaja Draksler zongorista Simun Matisic Trio és a Jazziana Croatica hallható a zászlótérben és az előcsarnokban.

Ugyanitt szombaton a Luka Ignjatovic, majd a Vladimir Kostadinovic Quartet debütál, utánuk a Mihai Iordache Quartet, valamint a Sebastian Spanache Trio lép pódiumra.

Vasárnap magyar nap lesz a fiatal zenészek körében: a Jász András Kulturfunk, a Pátkai Rozina Quintet, valamint Oláh Dezső és a Trio Kodály mellett a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetségközpont végzett hallgatóiból alakult csapat muzsikál.

A péntek esti nagykoncerten Bolla Gábor szaxofonos mutatja be tavaly az egyik legjelentősebb német kiadónál megjelent Find Your Way című CD-jét. A koncert különlegessége, hogy ugyanaz a szereplőgárda érkezik Bolla Gáborral a Fesztivál Színházba, amely a CD-n muzsikál: Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Sárközi Lajos(hegedű), Heiri Känzig (bőgő) és Jojo Mayer (dob).

Szombat este az Ávéd János (szaxofon), Fenyvesi Márton (gitár), Benkó Ákos (dob) és David Binney (altszaxofon) alkotta formáció lép színpadra. A 2012-es Jazz Showcase délutáni fellépői közül őket ünnepelte a közönség leglelkesebben, így idén nagyobb figyelemre és színpadra is érdemesek.

Vasárnap mester és tanítványa együtt muzsikál: Horváth Plútó József (basszusgitár) tanára Egri János, a Trio Midnight alaptagja volt. A rendhagyó felállással működő Egri-Plútó Bassesben nem egy, hanem két basszusgitárt kerül előtérbe, vendégművészként hozzájuk csatlakozik Miczura Mónika énekes, Balogh József dobon működik közre. Vadonatúj dalokat játszanak, amelyek közül többet a velük fellépő ikerpár, a gitáros Balogh Roland és a zongorista Balogh Zoltán hangszerelt.

Szombaton délelőtt szakmai konferencia egészíti ki a programot. Többek között Daniel Konrad prágai szakújságíró, Tomislav Saban, a Horvát Zeneszerzők Társasága főtitkára és Bogdan Benigar, a ljubjanai dzsesszfesztivál igazgatója szólal meg a fórumon.

Forrás: MTI