Grassalkovich-szobrot állítanak Gödöllőn

A munkálatok költségeihez a Nemzeti Kulturális Alap vizuális művészetek kollégiuma 4,9 millió forintnyi pályázati pénzzel járul hozzá.

Köztéri szobrot állítanak a gödöllői királyi kastélyt építtető Grassalkovich I. Antalnak a Pest megyei városban.
220px-Antal_Grassalkovich_I._(1694-1771)Gödöllő régi vágya, hogy a település számára szobor készüljön Grassalkovich Antalról, aki korának meghatározó politikusa, Mária Terézia királynő bizalmasa, illetve a katolikus egyház egyik jelentős mecénása is volt: harminchárom templomot és egyházi épületet emeltetett a régi Magyarország területén – mondta Péterfi Csaba, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Ezért pályázott támogatásra az önkormányzat. Az elképzelések szerint az egészalakos, bronzból készült szobor kő talapzaton áll majd a Grassalkovich-kastéllyal szemben lévő Alsóparkban közölte a kommunikációs igazgató.

A helyi képviselő-testület novemberben már elfogadta a Bíró János szobrászművész által benyújtott terveket, most ezek pontosítása, módosítása van soron.

A költségek várhatóan meghaladják a 7 millió forintot, ebből a pályázaton elnyert 4,9 millión felüli részt az önkormányzat állja.

Az ünnepélyes avatásra a tervek szerint idén ősszel sor kerülhet tette hozzá Péterfi Csaba.

Forrás: MTI
Fotó forrás: Wikipédia