Wagner-év – A bolygó hollandi a Magyar Állami Operaházban

Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából mutatja be A bolygó hollandi című korai művét a Magyar Állami Operaház. A darabot kettős szereposztásban láthatja a közönség január 19-től, a címszerepet Thomas Gazheli és Kálmándi Mihály énekli.

A női főszerepben Lukács Gyöngyi és Rálik Szilvia hallható. Az első előadásokat Ralf Weikert vezényli, akitől Kovács János veszi át a pálcát.

A darabról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón Szikora János, a produkció rendezője elmondta, hogy ez a hetedik rendezése a dalszínházban. Hangsúlyozta: az évforduló alkalmából nyilván sokat beszélnek majd Wagnerről, a zeneszerzőről, ő azonban Wagnerre, a rendezőre hívja fel a figyelmet. „Vizionárius elme volt, aki nem csupán egy operáról, nem +az+ operáról, hanem általa elképzelt színházról, összművészeti teljesítményről beszél a műveivel. A vizuális képzelőerő már A bolygó hollandinál erőteljesen vezette a szerzőt” – fogalmazott a rendező.

Szikora János véleménye szerint bár a mese az európai kultúrkörben igen ismert, Wagner egy percig sem gondolta, hogy ez egy realista történet. „Bármily részletes leírást is ad a partitúrában, meggyőződésem, hogy ezt a különös cselekményt a maga elvontságában, stilizáltságában és mitikusságában kell megjelenítenünk” – vélekedett.

Ez a felfogás érvényesül Szendrényi Éva színpadképében és Berzsenyi Krisztina jelmezeiben is. Szendrényi Éva kevés eszközt, tiszta és egyszerű világot épít a színpadra, az egyszerűségnek az is az oka, hogy a mű az 1841-es drezdai változatban hangzik el: a később néha három felvonásra, máskor két részre tagolt verziók helyett szünet nélkül, egyben játsszák a darabot, átdíszletezésre, a cselekmény három helyszínének elkülönített ábrázolására alig van lehetőség.

A karmester, Ralf Weikert a drezdai változat zeneileg hiteles megszólaltatására törekszik, az akkori hangszerek hangerejét figyelembe véve adja meg a szólamok dinamikáját. A 70 éves dirigens, aki Mozart-karmesterként is ismert, az ausztriai wels-i Wagner Fesztiválon májusban a Parsifalt vezényli.

Az egyik szereposztásban a német Thomas Gazheli alakítja a Hollandit. „Ahogy a rendező, én is mitikus, kifürkészhetetlen figurának látom a tenger örök vándorát, ugyanakkor érzem a zenében a hősből áradó erős szexuális vonzerőt is” – fogalmazott. A másik Hollandi, Kálmándi Mihály a megváltás motívumot emelte ki.

„Az egész operát az a vágy hatja át, hogy a nyughatatlan férfi elem megnyugvást és kielégülést találjon a női elemmel való egyesülésben. Az előadás kicsengése az egymásra találás, amelyben eltűnik az idő végessége és az élet kereteinek realitása” – fűzte hozzá Szikora János.

A sajtótájékoztatón Péterffy Gábor, a Magyar Posta filatéliai igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy márciusban Wagner, illetve Verdi születésének 200. évfordulójára QR-kóddal ellátott emlékbélyeget adnak ki. Mindkettőt Orosz István Kossuth-díjas grafikus tervezte.

Forrás: MTI