Hetvenéves Marton László rendező

Neve összeforrt a Vígszínházzal, tanítványaiból kiváló színészek, rendezők, színházigazgatók lettek.

Vasárnap töltötte be 70. életévét Marton László Kossuth-díjas rendező, színigazgató, jelenleg a Vígszínház főrendezője, akit ebből az alkalomból – minthogy épp Torontóban tartózkodik – élő videoüzenetben köszöntött a teátrum társulata a szombat esti előadás után.

Marton

(MTI-fotó: Soós Lajos)

A Vígszínház sajtóosztályának az MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet arra, hogy Marton László a főiskoláról 1968-ban egyenesen a Vígszínházba került, ahol 1979-ben főrendező lett, 1985-ben igazgató, majd 2009-től újra főrendező. Neve összeforrt a Vígszínházzal: a körúti teátrumon kívül csak külföldön, illetve a Színház- és Filmművészeti Főiskolán (jelenleg: Egyetem) rendezett, ahol 1969 óta oktat színészmesterséget. Tanítványaiból kiváló színészek, rendezők, színházigazgatók lettek.

Legendás rendezései közül a teátrumi közlemény kiemeli a 25 éves jubileumát ünneplő A padlás, a 40 éve bemutatott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, az Össztánc, a Harmincéves vagyok, a Kőműves Kelemen, az Ahogy tesszük, a Fekete Péter, a Szent István körút 14., a Nóra és A varázsfuvola című előadást.

Forrás: MTI