Böjte Csaba iskolaházát segítik a székesfehérvári jótékonysági estély bevételéből

Böjte Csabának, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának tavaly a városban elindított Szent Imre Iskolaházát segítik a székesfehérvári jótékonysági estély bevételéből, amelynek fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, háziasszonya pedig Miklósa Erika operaénekes.

A szombati rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón Herczegh Anita elmondta: a székesfehérvári esemény a kérés és az adakozás őszinte fóruma. Méltó keretek között találkozik „a hiány a többlettel és az elesettség a tenni akarással”. Úgy véli, Böjte Csabát senkinek nem kell bemutatni a világban ott, ahol magyarok élnek. „Tökélyre fejlesztette a kérés tudományát. Tőle már egy mosoly is elég, mi pedig pontosan tudjuk, hogy mindig égető probléma megoldására gyűjt” – fogalmazott.

Jótékonysági

Miklósa Erika hangsúlyozta, hogy idővel országos hírű lehet a rendezvény, mert hiteles emberek próbálnak meg jó ügyeket segíteni. Jelezte, a tavalyi helyszín kicsinek bizonyult, mert az akkori nyolcvan helyett az idén százhúszan vesznek részt az estélyen.

Az operaénekes nemcsak a szervezésből és az előkészületekből vette ki részét, hanem aktív szereplője is az eseménynek. Idén a Tárkány Művekkel közösen lép színpadra, ennek tagjai népzenészek, és ezt a műfajt ötvözik a dzsesszel.

Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) emlékeztetett rá, hogy hagyományteremtő szándékkal indították el tavaly az estélyt, hogy „ne csak elkezdjünk egy évet, hanem méltó módon tegyük”. Örömét fejezte ki, hogy olyan iskolaházat segíthetnek, amely esélyt kínál a gyerekeknek. A bevétel nagy részét ennek támogatására adjuk – tette hozzá.

Böjte Csaba úgy fogalmazott: „minden nagy hajó mellett kell egy kis mentőhajó is”. Ezért indítottak több mint ötven napközi otthont Erdélyben, és nyitottak meg három iskolaházat Magyarországon: Csobánkán, Polgárdiban és Székesfehérváron.

A székesfehérvári intézményről elmondta: jelenleg tíz, bajban lévő gyereknek adnak menedéket, de a ház 25-30 fiatal befogadására is alkalmas. „Nem akarunk az állami intézetek ellenében dolgozni, őket szeretnénk kiegészíteni, segíteni. A tapasztalataink jók, mindenki segítőkészen áll hozzá kezdeményezésünkhöz. Jó lenne, ha minden városban lennének hasonló házak, ahol a gyerekek segítő szót, útmutatást kaphatnak, mert sokukat meg lehetne menteni az elkallódástól” – mondta.

Forrás: MTI
MTI-fotó: Kovács Tamás