Az MTVA vizsgálatot rendelt el Esterházy Péter programajánlója miatt

Az MTVA amellett, hogy az egyik hírportál cenzúrára vonatkozó vádját visszautasította, elnézést kért az írótól.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vizsgálatot rendelt el Esterházy Péter író Kossuth Rádióban december 25-én elhangzott programajánlója ügyében, és elnézést kért az írótól.

Az Élet és Irodalom (ÉS) csütörtökön Facebook-oldalán részletet közölt az egyik, pénteken megjelenő írásából. Ebben Esterházy Pétert idézve azt írták: a rádió munkatársai kivágták a műsor azon részét, amelyben a Nemzeti Színházat ajánlja a hallgatóknak. Az MTVA erre reagálva csütörtök este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vizsgálat kiderítette: a külső gyártású, Trendidők című műsorban a programajánlók konkrét kiállításra, eseményre, könyvbemutatóra vonatkoznak, a Nemzeti ajánlása pedig nem kapcsolódott konkrét eseményhez, ezért vágta ki a műsor szerkesztője.

Az MTVA szerint a szerkesztő hibás döntést hozott, ezért a vezérigazgató fegyelmi eljárást kezdeményezett vele szemben. A kivágott mondatok a következők voltak: „Első helyen a Nemzeti Színházat ajánlanám, politikai kekeckedés nélkül, egyszerűen csak vegyük tudomásul, hogy ez egy olyan színház, amelyik most már csak fél évig fog ebben a formában létezni. És nagyon sok nagyon jó előadása van. A Nemzeti soha nem volt ilyen közel a saját közönségéhez.”

Az MTVA szerint a Kossuth-díjas író szavai megfeleltek a műfaji követelményeknek, a szerkesztői változtatás nem volt indokolt. Az MTVA amellett, hogy az egyik hírportál cenzúrára vonatkozó vádját visszautasította, elnézést kért az írótól.

Forrás: MTI