Martin Scorsese archívuma a nagyközönség előtt

Először enged betekintést gazdag filmes magánarchívumába Martin Scorsese Oscar-díjas filmrendező.

A berlini kiállítás többek között videoinstallációk és filmjeinek jellegzetes tárgyi emlékei segítségével mutatja be az amerikai filmművészet egyik meghatározó alakjának pályafutását.
Martin Scorsese

Martin Scorsese (MTI/EPA/Kerim Okten)

A hetvenéves New York-i rendező filmjei – a kísérleti próbálkozásoktól a dokumentum- és zenés filmeken keresztül a pszichothrillerekig – műfajilag is rendkívül színes pályafutásról árulkodnak. Számos alkotását önéletrajzi elemek inspirálták, sokat foglalkozott az Amerikába kivándorolt olaszokkal, különösen a dél-manhattani Little Italy lakóival. Az európai művészfilmek és a klasszikus hollywoodi mozi hatása ugyancsak tetten érhető munkáiban. Leghíresebb filmjei közé tartozik az Aljas utcák, a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Casino és az A Tégla című produkció, utóbbi 2007-ben több Oscar-díjat is elnyert.

A berlini Filmmúzeumban megrendezett kiállítás jellegzetes filmes stílusáról, munkamódszeréről és egyes filmek születési körülményeiről is beszámol. A tárlat magánlevelezéséből és forgatókönyveiből is közöl részleteket, valamint felvonultatja több filmjének eredeti jelmezeit. Látható Leonardo DiCaprio kosztümje a New York bandái című filmből és Cate Blanchett ruhája az Aviátorból.

Alkotótársainak, Robert De Nirónak, Paul Schradernek és Dante Ferretti látványtervezőnek Scorsesével kapcsolatos érdekes dokumentumai tovább színesítik a rendezőről kirajzolódó képet.

Scorsese elkötelezett támogatója a nemzetközi filmes örökség megőrzésének, a Filmmúzeum vendégei munkásságának ezzel a részével is megismerkedhetnek a január 9-étől április 7-éig látogatható kiállításon.

Forrás: MTI