Könyvajánló: Vajay Zsófia – Bombera Krisztina: Örömzene

Budapest Bár, avagy sok jó ember kis helyen is … zenél.

Nehéz lett volna ennél találóbb címet találni a kötetnek, amely egyszerre rejti magában mindazt, amiről a 21. században csak álmodni merünk. Emberek, stílusok és kultúrák találkozását. Örömzene. Mindenkinek öröm, nekünk egyszerű hallgatóknak és rajongóknak, és a zenészeknek és énekeseknek egyaránt. Minden egyes dalból és a könyv minden egyes történetéből is ez a szeretet árad. A zene szeretete.

budapest-bárHatalmas fába vágta a fejszéjét a két szerző, mikor a Budapest Bár történetét próbálták meg hitelesen egy kötetbe összeszerkeszteni. De azt hiszem itt rögtön le is szögezhetjük, hogy a küldetést sikeresen teljesítették.

A történetek összegyűjtése komoly feladat volt, de sikerült megtalálni az egyensúlyt, amitől a külön-külön megszólaló, illetve megszólított művészek elbeszélései egységes egésszé állnak össze. Élvezetes és egyben mulattató, ahogyan a tagok egymásról mesélnek, hogyan is látják a egymást és mit gondolnak egymásról.

A kötet minden lapjáról az sugárzik, hogy bármennyire is különbözik a hely és helyzet ahonnan érkeztek, végre megérkeztek valahova, ahol végre önmaguk lehetnek, sőt talán annál még kicsit többek is. Hogy a közös munkától mind gazdagabbak lettek, lélekben és művészként egyaránt.

Mindenkiről megtudunk éppen annyit, amennyitől már barátainknak, közeli ismerőseinknek érezzük a őket, a muzsikusokat akiket az egész ország eddig csak külön-külön ismert. Néha már-már úgy érezzük, nekünk mesélnek, ott ülünk velük szemben és hallgatjuk

Az egyetlen, amit talán neheztelhetünk a jól összeválogatott képekkel gazdagított kötet olvasása során, hogy a dalokat nem tudjuk azonnal hallgatni.

Minden, amit a Budapest Bárról tudni kell, nem csak rajongóknak.

Hurta Orsolya írása