…neked zörög a dob, neked énekelek… – Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje

Időpont: 2012. december 31. 22:45 – 02:00
Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Szent Efrém Férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás)

2012 szilveszterének éjszakáján ismét az Amadinda és Presser zenéje tölti meg a Művészetek Palotájának hangversenytermét. Útjára indul a „zenevonat”, vidáman zakatol hegyen-völgyön át, bebarangolja a zenetörténet kimeríthetetlenül gazdag és változatos korszakait. Reneszánsz madrigálok, Maurice Ravel zseniális kompozíciói, egzotikus ritmusok és dallamok, gospel és az elmaradhatatlan Presser-dalok követik egymást.

neked-irom-a-dalt-neked-enekelek-az-amadinda-utoegyuttes-es-presser-gabor-szilveszteri-koncertje.jpg_368x800

A már hagyománynak számító óévbúcsúztató, új évet köszöntő koncert egyik legfőbb vonzerejét azok a produkciók jelentik, amelyek ritkán, vagy soha korábban nem voltak hallhatók, köztük olyanok is, amelyek nagy valószínűséggel kizárólag egyszer, ezen a koncerten hangzanak el. A közönség több mint egy évtizede tartó érdeklődésére jellemző, hogy a koncertek évről évre telt házak előtt zajlanak, és sokan már hetekkel, hónapokkal az újabb koncert előtt biztosítják a helyüket.

Az első rész hagyományosan az Amadinda repertoárjának legnépszerűbb darabjaiból épül fel, amely az est vendége, a nemzetközi hírű Szent Efrém Férfikar produkcióival egészül ki. Az éjfél előtti perceket Johann Sebastian Bach zenéje tölti ki, az utolsó óévi pillanatokat pedig az Amadinda gongjainak zúgása.

Míg a koncert első felét percre pontosan meg kell tervezni – hiszen elképzelhetetlen lenne, hogy lemaradjunk az éjfél pillanatáról -, addig a második rész már jóval kötetlenebb, s időtartama a közönség kedvétől is függ. Ez a rész a megismételhetetlen pillanatoké. Az új év első produkciója hagyományosan egy Strauss-polka, majd színpadra lép az est másik házigazdája, Presser Gábor. A „zenevonat” örökzöld Presser-dalokkal és az erre az alkalomra újrahangszerelt LGT-számokkal ér a végállomásra.

Rendező: Amadinda Ütőegyüttes

Forrás: MÜPA