Könyvajánló: Lévai Katalin – Anyám évszázada

A regény egy Budapesten letelepedett szerb család életén keresztül mutatja be a 20. századot. A Mirkovics család az előző század fordulóján érkezik meg Budapestre és válik szerves részévé a helyi szerb közösségnek. 3 fiúgyermek után szinte áldásként érkezik egy kislány a családba.

Lévai KatalinMirkovics Zorica életébe 13 éves korában csöppenünk be, első félresikerült randevújától követhetjük nyomon sorsát. A mindent meghatározó élmény egész későbbi életére rányomja bélyegét. Nem tud szabadulni első szerelmétől, a még gyermeki vágy szépen lassan mindennapjainak része lesz, mint amikor a lemezjátszó tűje beakad, Zorica megreked és hiába halad előre az időben, fejezi be a középiskolát, megy férjhez és alapít családot, éli túl a világháborút, jut túl a félresikerült házasságán, mindvégig az ő Danilójával van lélekben. Bár nehézkesen indul közös történetük, az utolsó oldalig reméljük, hogy végül egymásra találnak és túljutnak a korai és későbbi nehézségeken.

Zorica kezdetektől fogva különleges, szeret mesélni, történeteket szőni, fantáziája határtalan. Történetei mindenkit elvarázsolnak. A családfő fodrászüzletével biztosítja családja megélhetését, a kellő jómódot és nem csoda, hogy Zoricának mindent megengednek egyetlen lánygyermekként, még azt is, hogy álmodozzon és az írói pályát válassza. Zorica életének egyik nagy álma, hogy nagy regényét egyszer kiadják. Ugyan a tanítás legalább akkora szerelme, mint az írás, de Zorica ízig-vérig írónő, aki soha nem adja fel.

Bár a második világháború elszakítja a testvéreket egymástól, végül ismét egymásra találnak és a Mirkovics család túlélőkből áll, hősökből, akik oly sokat éltek meg együtt és külön, hogy életük alkonyán ismét családdá kovácsolódva élnek tovább együtt, bár kicsit elveszve a minduntalan változó világban.

Lévai Katalin regénye a Mirkovics család története, de legalább annyira Zorica és Danilo szerelmének a története is, egy olyan szerelemé, amiről csak álmodni merünk, egy mindent felemésztő, világégést és családi drámákat túlélő szerelemé.

Mindig öröm az ilyen könyvet olvasni, ami egyszerűen magát olvastatja és a lapok szinte magukat lapozzák.

Ez a regény több, mint szerelmes regény, egy évszázad történelmét foglalja magába.

Hurta Orsolya írása