Csajkovszkij: A diótörő – színjáték bábokkal

Időpont:
2012. december 22. 18:00 – 20:15
2012. december 23. 18:00 – 20:15
2012. december 27. 18:00 – 20:15

Helyszín:
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Csajkovszkij: A diótörő – színjáték bábokkal

Marika: Megyes Melinda
Frici: Mészáros Tamás
Apa: Bodnár Zoltán
Anya: Tisza Bea
Mama: Sallai Virág
Papa: Gazdag László
Diótörő: Szanitter Dávid
Drosselmeier: Ruszina Szabolcs
Egérkirály: Mult István
Cukor anyó: Erdei Juli, Alexics Rita, Krausz Gábor
Maszkosok: Erdei Juli, Alexics Rita, Rácz Kármen, Rácz Kriszta, Krausz Gábor
Törpe: Köleséri Sándor
Óriás: Pestalits Benjamin
További szerepekben: Benedek Dániel, Chamie Klaudia Gina, Efstratiadu Liliána Zoé, Kiss Alexandra, Kis Szandra, Korcsmáros Felícia Eszter, Mészáros Annamária, Pestalits Benjamin, Puskás Laura, Sóvári Csaba, Szabó Eszter, Szűcs Noémi

Közreműködik: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház társulata, valamint a Gyerekkórus (karigazgató: Thész Gabriella)
Zenei munkatárs: Kecskeméti Gábor
Kellékes: Mata Kata
A rendező munkatársa: Jobbágy Kata
Videó-látványtervek, animáció: Vicsek Viktor, Gergely Linda
Díszlet-jelmez-báb: Orosz Klaudia
A színpadi játék alkotói: Szívós Károly, Török Ágnes és Novák János
Rendezte: Novák János
Vezényel: Kocsis Zoltán

Diótörő

Marika, Drosselmeyer, Egérkirály, Stahlbaum tanácsos, Cukorország, karácsonyfa, ajándékdobozok, Diótörő herceg – a karácsony elengedhetetlen szereplői, kellékei. Tavaly a Nemzeti Filharmonikusok együttese új produkcióval állt elő a Kolibri Színházzal és a Művészetek Palotájával közösen. Az óriási sikerre való tekintettel 2012-ben megismétlik az előadást, amely elképzelésében Csajkovszkij balettjének 1892-es szentpétervári bemutatójához tér vissza, hangsúlyt helyezve a látványra. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem kitágított játékterében a rendezés természetesen a helyszín valamennyi akusztikai és technikai lehetőségét kiaknázza; E. T. A. Hoffmann történetének szereplői óriásbábokként is megjelennek. A mesefigurák megelevenednek, képzelet és valóság összemosódik: a felállított karácsonyfa szemünk láttára indul növekedésnek, az erkélyt óriási óralap uralja, de idővel szárnyakat növesztve bagollyá változik.

Mindez azonban nemcsak szép és érdekes, hanem igaz is. Kocsis Zoltán ugyanis a megszokott gyakorlattal ellentétben nem húzásokkal szólaltatja meg a művet, hanem a teljes Csajkovszkij-partitúrát életre kelti, a nagyszabású balett valamennyi tételével. Ezáltal a csodálatos dallamokat, hangulatokat teremtő zeneszerző eredeti szándékai szerint szólal meg a klasszikus karácsonyi muzsika, színes, szórakoztató, elbűvölő előadásban.

Rendező: Nemzeti Filharmonikusok, Művészetek Palotája

Forrás: MÜPA

,