A legrégibb családi karácsonyi felvételt találták meg a Londoni Nemzeti Múzeumban

Több mint százéves családi karácsonyi hangfelvételeket találtak a Londoni Nemzeti Múzeum kurátorai, akik úgy vélik, ezek lehetnek a legrégibb ilyen emlékek.

A viaszhengerre fonográffal készült hangfelvételek az észak-londoni New Southgate-ben élő Wall család karácsonyait örökítették meg. A hengereken található 24 tiszta felvétel 1902 és 1917 között készült. A múzeum zenei kurátorai szerint a zenei részek egészen rendkívüli hangminőségben maradtak fenn – ismertette a BBC hírszolgálata (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20772246).

A hengereken Cromwell és Mini Wall kilenc gyermekéből nyolc hangja szólal meg. Mint Julia Hoffbrand, a múzeum zenei restaurátora elmondta: a család feliratozta a hengerek dobozait, így tudni lehetett, hogy mit tartalmaznak, mégis olyan érzés volt belehallgatni, mintha egy ablakot nyitottak volna a múltra.

A felvételek többsége a család karácsonyi és újévi ünnepein készült, de a családfő az utcára is kiment, hogy megörökítse azt, ahogy a Southgate templom harangja az újévet köszöntötte.

A felvételeket idén nyáron restaurálták, és Wallék rokonai is csak októberben hallhatták először azokat.

A BBC megjegyezte: merőben szokatlan, hogy viaszhengerek ilyen sokáig ilyen jó állapotban maradjanak meg. A korabeli fonográfokat diktafonként használták a hivatalokban, és rendkívül ritkán használták otthoni felvételekhez.

Forrás: MTI