Vaknyugat – Premier a Csiky Gergely Színházban – 2012. december 21.

STÚDIÓELŐADÁS
A Csiky Gergely Színház és a Thália Színház közös produkciója
Martin McDonagh:
VAKNYUGAT
komédia

Bemutató: 2012. december 21.

02

„A te atyádfiának vére kiált én hozzám a földről.

A helyszín: The Lonesome West. Árvavidék. Világvégi hely. (Ki)úttalan föld és víz, a világ maga. Gyürkőző, dadogó-makogó, négykézlábra ereszkedő, röhejes apokalipszis-vízió.

Coleman és Valene. Két testvér. Születésük óta egy házban laknak. A nap huszonnégy órája Coleman és Valene kisszerű gyűlölködésének terepe. Most éppen apjuk temetéséről érkeznek. Coleman ölte meg az apát, mert az kifogásolta Coleman frizuráját. Valene megőrzi a „titkot”, ha megkapja az apai örökséget. A faluban persze titok nincs, de a tettnek jelentősége sincs, szülő-, gyermek- testvérgyilkosságokkal és bódult öngyilkosságokkal teli múlt és jelen. A ház mindennapos látogatója az alkohollal ápolt-eltakart lelkifurdalás élő szobra, a lepusztult férfi, Welsh tiszteletes és a belé reménytelenül szerelmes, a fivérek teli és üres üvegeinek gondozója, Kicsilány, ez az érett-éretlen lány, a falu romlásának virága.
A whiskysüveg, a kés és a puska mindig kéznél van…

A szerző, Martin McDonagh a kortárs dráma csodagyereke. 1970-ben született Londonban, ahol máig él, bár ír származású szülei időközben visszaköltöztek szülőföldjükre. Első darabját, a Leenane szépét 1996-ban, nyolc nap alatt írta. Ezt a darabot Dublinban mutatták be, majd amikor 1997-ben Londonban előadták, McDonaghnak már négy darabja futott szimultán London színpadain. Ezzel kevés kortárs író dicsekedhet. A Leenane szépét Kaposvárott 1998-ban mutatták be Radoslav Milenkovič rendezésében.

„Célom az, hogy ezzel a szöveggel, ezekkel a színészekkel szerethető, sikeres előadást rendezzek, mely féktelen, fekete humorral szól a bűnös, menthetetlen, megválthatatlan, de a sárban is életért nyüszítő, szeretnivaló emberről.” (Bérczes László rendező)

a-finn-mikulas-joulupukki

Fordította: Varró Dániel

Szereplők:
Coleman Connor Kovács Lajos m.v.
Valene Connor Hunyadkürti György
Welsh atya Rátóti Zoltán
Kicsilány Mészáros Sára

Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Cziegler Balázs
A rendező munkatársa: Kiss Mónika
Kellékes: Kiss István
Súgó: Csordás Bernadett
Ügyelő: Salamon Bernadett Mónika
Segédrendező: Hatvani Mónika
Világításterv: Memlaur Imre

Rendező: Bérczes László

A színdarab Magyarországon
a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Forrás: Csiky Gergely Színház