Teljes egészében megkapják a 2012-re megítélt támogatásukat a független színházak

Teljes egészében megkapják a 2012-re megítélt támogatásukat a független színházak, miután a kormány döntött arról, hogy a kulturális területnek összesen közel 1,1 milliárd forintot juttatnak vissza – közölte az MTI-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az úgynevezett II-es kategóriába sorolt zenekarok és a VI-os kategóriába sorolt független színházak és táncegyüttesek teljes egészében megkapják a számukra korábban erre az évre megítélt támogatásukat – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A kormány december 18-án döntött az október elején elfogadott költségvetési egyenlegjavító intézkedések módosításáról. Eredetileg csak a támogatásuk kétharmadához juthattak volna hozzá ezek a szervezetek.

Ugyancsak teljes egészében megkapják a megítélt támogatást a „kiemelt művészeti célok” pályázatokon sikerrel induló előadóművészeti szervezetek, amelyeket eredetileg 100 százalékban érintett volna az elvonás.

Hozzájut a tervezett 151 millió forintos támogatáshoz a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány is. A Magyar Állami Operaház saját bevételeit érintő 250 millió forintos zárolást 110 millióval sikerült csökkenteni a kormány döntésének köszönhetően.

A visszajuttatott összegek kifizetése jövő év elején történhet meg – tudatta közleményében a minisztérium.

Forrás: MTI