MTF-rektor: nehéz helyzetbe kerülhet a táncművészképzés

Nehéz helyzetbe kerülhet a hazai táncművészképzés és az egész táncművészszakma, ha nem veszik figyelembe a képzés sajátosságait a felsőoktatás új finanszírozási rendszerében – hangsúlyozta Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) rektora az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában.

A Művészeti Egyetemek Rektori Székének soros elnöki posztját is betöltő szakember szerint nem lehet arra számítani, hogy valamennyi végzőst állami finanszírozású intézmény szerződteti majd, és az sem garantált, hogy országon belül találnak állást a friss diplomás táncművészek, hiszen fenntartási gondok miatt egyre kevesebb társulat képes működőképes maradni.

Szakály György kiemelte: a tanulmányok állami finanszírozásának hazai elhelyezkedéshez kötése ellentmond annak a törekvésnek, hogy a kiváló magyar táncművészek a külföldi szerződések útján is képviseljék a magyar kultúrát. Az MTF végzőseinek legjobbjai eddig is számos neves nemzetközi társulattól kaptak szerződést, ami a hazai képzés elismert színvonalát bizonyítja – tette hozzá.

„Bár a kormány döntése értelmében összességében nem csökkennek a jövőben az államilag finanszírozott helyek a felsőoktatásban, figyelembe kellene venni a társulatok igényeit is. 2016-tól ugyanis csak akkor részesülnek állami támogatásban, ha a társulati tagok 70 százaléka felsőfokú szakmai végezettséggel rendelkezik, vagyis óriási a nyomás a főiskolán, hogy rövid időn belül diplomásokkal töltse fel a szükséges létszámot” – fogalmazott.

Mint a rektor emlékeztetett, a főiskolára bekerülő 16-17 évesek a klasszikusbalettművész-képzés hat féléve alatt mintegy 4 millió forintnyi önköltséges térítési díjjal néznének szembe elegendő államilag finanszírozott hely hiányában, illetve ha nemzetközi pályát választanak a szűkös magyar munkaerőpiac helyett.

Szintén óriási gondokat okozhat a nyugdíj melletti foglalkoztatás új szabályainak tervezett bevezetése és a hetven éven felüli oktatók alkalmazásának tilalma miatt várható oktatói hiány – szólt egy további veszélyről Szakály György, hozzátéve azonban: bízik abban, hogy a szaktárca időben felméri az elképzelések esetleges negatív hatásait, és még időben változtat.

Forrás: MTI