Gyurkovics-emlékszobát adtak át Mosonmagyaróváron

Gyurkovics Tibor költő, író, publicista tiszteletére emlékszoba nyílt kedden Mosonmagyaróváron, a városi múzeumhoz tartozó Cselley-házban.

Az emlékhelyet a négy éve elhunyt művész személyes tárgyaival, megjelent köteteivel és képzőművészeti hagyatékának értékes darabjaival rendezték be. Az átadás egybeesett az író születésnapjával: Gyurkovics Tibor december 18-án lett volna 81 éves.

A megnyitón Ács Margit író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökségi tagja méltatta Gyurkovics Tibor munkásságát. Köszöntőjében kiemelte: a drámai, a lírai és a prózai műfajban egyaránt maradandót alkotó művész az MMA alapítójaként a maga megújító módján képviselte „a szervességet a magyar irodalomban”.

Gyurkovits

Nagy István polgármester szerint egy kisváros a kulturális értékeivel tud kitűnni a többi város közül, és az emlékhely ilyen érték. Egyben bejelentette: jövő nyáron mellszobrot állítanak Gyurkovics Tibornak a Cselley-ház előtt.

A művészt és a közéleti személyiséget egyszerre idézi meg az emlékszoba, ahol felállították az alkotó dolgozóasztalát, rajta az írógépét és más egykori használati tárgyait. Ezeket letétbe helyezte a közgyűjteményben az író özvegye, Gyurkovics Györgyi, aki az emlékhely létrehozásában, berendezésében aktív részt vállalt.

Fotók és művészeti alkotások elevenítik fel az író kapcsolatait írótársaival és a művészvilág más képviselőivel. Forgatókönyvek, súgópéldányok, ruhák és egyéb kellékek idézik fel színházi munkásságát, verseskötetek adnak ízelítőt költészetéből. Több verséhez képzőművészeti alkotások kötődnek, ezekre a kapcsolódásokra is ráirányítja a figyelmet az enteriőr berendezése. Láthatók kitüntetései, szakmai elismerései is.

Az emlékszoba létrehozására az önkormányzati tulajdonban lévő Mosonmagyaróvár Múzeum kétmillió forintot különített el idei költségvetéséből, a múzeumi alapítvány pedig három millió forintot nyert erre a célra a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán. Gyurkovics Tibor egykor az MMA alelnöki tisztét is betöltötte.

Gyurkovics orvos nagybátyja, egyben keresztapja révén került kapcsolatba Mosonmagyaróvárral. A nagybácsi egyebek közt Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Csók István és Rippl-Rónai József munkáit tartalmazó képzőművészeti hagyatéka hosszú idő óta a Cselley-házban látható.

Az író Gyurkovics fontosnak tartotta, hogy nagybátyja hagyatéka és az általa összegyűjtött kollekció egy helyen legyen. Az ő gyűjteménye, a 20. századi festők és szobrászok munkáit felvonultató gazdag anyag halála után egy évvel került Mosonmagyaróvárra. A gyűjtemény több darabja az emlékszobát díszíti.

MTI-fotó:  Krizsán Csaba
Forrás: MTI