Első olvasópróba a Jókai Színházban

JókaiSzinhazNem sokáig pihent a Komáromi Jókai Színház társulata. Két héttel a Príma környék bemutatója után, még az ünnepvárás szellemében újra asztalhoz ült a társulat. Terítéken ezúttal egy Shakespeare remekmű. December 14-én megkezdődtek a III. Richárd olvasópróbái.

Komáromi1

Ebben a darabban ― természetesen meggyilkolt gyerekek kivételével, egyetlen szereplő sincs, legyen bár gyilkos vagy áldozat, férfi vagy nő, nemes úr, herceg vagy átlagember, aki ne volna mások vérétől szennyes. A végső romlás állapotában lévő társadalom erkölcsi mélypontjára jutott. Gyilkosok és áldozatok között alig akad különbség, a romlottság természetes és általános – és mindezeknek esszenciája, tömörítése Richárd maga, aki lenézi az embereket, játszik velük, mint gigászi színész és rendező. Célja egyetlenegy: megszerezni a hatalmat – bármi áron. S beteljesíti célját, bár a trónra kerülés pillanata önnön léte legnagyobb tragédiája. Ugyanis ami addig életcél volt, onnantól már csak egy állapot, s Richárd nem tud mit kezdeni a hatalommal. Így bukása – a meggyilkolt áldozatok átkai szerint véres és szégyenteljes…

Komáromi

Az előadást Martin Huba, színész-rendező, a pozsonyi Színházművészeti Főiskola  tanára állítja színre. Alkotócsapata a régi, a díszletet Jozef Ciller, a jelmezeket Milan Čorba tervezi majd. Az előadás zenei vezetője Peter Mankovecký, a színpadi mozgásért Juraj Letenay felel.

Az előadás címszereplője: Mokos Attila.  Tervezett bemutató: 2013. február 15.

Forrás: Komáromi Jókai Színház