Kézirat aukció embertársaink javára

Az OSA Archívum az emberi jogok dokumentumainak világviszonylatban egyik legnagyobb gyűjtőhelye. Intézményünk 1999 óta minden évben jótékonysági árverést rendezett a Szalmaszál Alapítvánnyal közösen a hajléktalan emberek megsegítésére.

Ma már nemcsak a hajléktalanok helyzete rosszabb annál, mint amilyen az elmúlt években volt, de jelentősen szűkültek a hajléktalanokat segítő intézmények és alapítványok lehetőségei is. Ebben az évben nincsen mód képzőművészeti aukciót rendezni a Szalmaszál Alapítvánnyal, mégsem nézhetjük tehetetlenül, amint a tél beköszöntével embertársaink fagynak meg a budapesti utcákon.

Az OSA Archívum, a Magvető Könyvkiadó, a Sziget Fesztivál és a Summa Artium Alapítvány közreműködésével úgy határozott, hogy lehetőséget teremt a nehéz helyzetben lévőkért szolidaritást vállaló, jó érzésű emberek számára, hogy segítsenek a hajléktalanoknak elkerülni a fagyhalált.

A tél beálltának napján, december 21-én, délután 5 órától az OSA Archívum Arany János utca 32. alatti épületében kortárs írók, költők és zeneszerzők kéziratait árverezzük el. Az aukció egyszersmind kiállás a magyar kultúra értékei mellett.

Az árverést Virág Judit vezeti. A befolyt összeget az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Fűtött Utcájának utaljuk át.

Megtiszteltetés és kézzel fogható segítség lenne, ha módjában állna részt venni közös aukciónkon.

Tisztelettel,
Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója
Morcsányi Géza, a Magvető Könykiadó igazgatója
Rév István, az OSA Archívum igazgatója
Török András, a Summa Artium vezetője

Függelék: 2012 tavaszán a következő közlemény jelent meg a magyar sajtóban
„ Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) kormányzati háttérintézmény adatai szerint az elmúlt két és fél év alatt 1000 fő lett fagyhalál áldozata. 2012. februárjában Páldy Anna, az OKI megbízott főigazgató-helyettese elmondta: » A tavalyi 400 fagyásos haláleset több mint fele nem az utcán történt, hanem fűtetlen belső terekben.« Tarlós István főpolgármester szerint egy ember halt meg tavaly az utcán, és ez siker. Ugyanakkor az ombudsman konferenciáján elhangzott: a Budapesti Rendőrfőkapitányság szerint ez a szám: 16. Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának főorvosa arról számolt be, hogy 120-an haltak meg az osztályán kihűlés miatt, a sajnálatos fagyhalálok fele az utcán élők esetében történt.”

A mai napig a következő művészek ajánlották fel műveiket:
Balla Zsófia, Bán Zsófia, Bartis Attila, Bodor Ádám, Bródy János, Csukás István, Darvasi László, Dés László, Dragomán György, Dresch Mihály, Eötvös Péter, Erdős Virág, Esterházy Péter, Fekete Gyula, Ferencz Győző, Fischer Iván, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Grencsó István, Háy János, Jeles András, Jeney Zoltán, Kántor Péter, Kemény István, Kiss Tibor/Quimby, Konrád György, Kornis Mihály, Krasznahorkai László, Kurtág György, Lackfi János, Lator László, Marék Veronika, Márkos Albert, Márton László, Menyhárt Jenő, Mosonyi Aliz, Müller Péter Sziámi, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Presser Gábor, Sáry László, Snétberger Ferenc, Spiró György, Takács Zsuzsa, Térey János, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs, Víg Mihály, Závada Pál, Závada Péter

Forrás: Magvető Kiadó