Átadták a Magyar Teátrum Díjakat

Harmadik alkalommal adták át a Magyar Teátrum Díjakat a színházi háttérszakmák legjobbjainak a békéscsabai Jókai Színházban hétfőn megrendezett gálaesten.

A díjat idén Számadó Barnabás kellékes (Debreceni Csokonai Színház), Czechmeister László szcenikus (Győri Nemzeti Színház), Farkas Irén művészeti titkár (Szolnoki Szigligeti Színház), Verebély Mónika ügyelő (József Attila Színház) és Mező Éva öltöztető (Békéscsabai Jókai Színház) vehette át.

Mellettük a nemzetiségi különdíjat Krsztovics Sándor színpadmester, a határon túli különdíjat Rózsás Szilvia világosító (komáromi Jókai Színház), a posztumusz különdíjat Balogh Erzsi művészeti főtitkár (Madách Színház, Jászai Mari Színház) érdemelte ki a szakmai zsűri döntése alapján.

Teátrium Díj

Az előadások létrejöttét a színfalak mögött segítő szakemberek elismerésére 2010-ben alapítottak díjat azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a kulisszák mögötti színházi háttér- és kiszolgáló szakmákra, valamint erkölcsi és anyagi elismerést nyújtsanak az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereknek.

A kitüntetést kaphatja például súgó, ügyelő, jelmezszabó, asszisztens, fény- és hangtechnikus, színpadmester, műszaki vezető, fodrász vagy éppen sminkmester. A díjra együttesen jelöl legalább két állami díjjal elismert színművész és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatója.

A díj egy csapágyat formázó alkotás, amelyről az elismerés kitalálója, a Magyar Teátrum főszerkesztője, Fekete Péter színházigazgató korábban a következőket mondta: tekintsük úgy a háttérmunkásokat, mint egy-egy csapágygolyót, akik mint a forgószínpad csapágyában az igazi golyók, egymáshoz érve forgatják, mozgatják a színház nagy gépezetét.

A díjazottakat idén is a társaság elnökségi tagjaiból, a lap főszerkesztőjéből és a gálaestet rendező színház igazgatójából álló zsűri választotta ki.

MTI-fotó: Rosta Tibor
Forrás: MTI