Ismét lehet pályázni az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába

Ismét lehet jelentkezni az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába (European Union Youth Orchestra – EUYO), az érdeklődők február 10-ig adhatják le az ehhez szükséges dokumentumokat.

A felvételit a 14 és 24 év közötti (1988. január 1. és 1998. december 31. között született) fiatal magyar zenészek számára a KultúrPont Iroda szervezi, amelynek honlapján a játszandó darabok listája és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok is megtalálhatók. A jelentkezéseknek 2013. február 10-ig kell beérkezniük az irodához.

A 2012/2013-as évadban 4 tagot választott a zsűri: Standi Hajnalka (hegedű), Mohai Bálint Döme (fagott), Kett Péter (trombita), Major Bence (ütőhangszer) került az együttesbe. Tizenhárman a tartalék játékosok listáján szerepeltek.

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003-ban vett részt először két magyar zenész, ők a közelgő uniós csatlakozás és a budapesti turné kapcsán nem próbajáték, hanem meghívás alapján kerültek a zenekarba. Az EUYO első széleskörű próbajátékát 2003 őszén szervezték Magyarországon.

A zenekart az Egyesült Királyságban alapították 1978-ban, hogy összegyűjtse az Európai Unió legtehetségesebb fiatal zenészeit. Minden évben meghallgatásokat tartanak az EU valamennyi országában, hogy betöltsék a legfeljebb 140 helyet.

A bekerülőknek a zenekar lehetőséget nyújt arra, hogy neves hangszeres tanárokkal dolgozzanak együtt, világhírű karmesterekkel és szólistákkal lépjenek fel a világ nagy koncerttermeiben.

A turnékat megelőzi egy-egy kéthetes próbaidőszak, ezután következik a legfeljebb 10 koncertből álló turné. A koncertkörút repertoárjának előkészítésén túl a próbaidőszak alkalmakat kínál a kamarazenélésre, sportolásra és egyéb szabadidős tevékenységekre, hogy a zenészek igazán jól érezzék magukat a soknemzetiségű környezetben végzett munka során.

Forrás: MTI