Szalóki Ági: karácsonyi énekek dzsesszes hangulatban

Klasszikus templomi és magyar népi karácsonyi énekeket rögzített dzsesszes hangzással új, hetedik lemezén Szalóki Ági. A többszörös Fonogram-díjas előadó az Öröme az égnek, ünnepe a földnek című anyagot december 22-én a fővárosi Millenáris Teátrumban mutatja be.

„Évek óta dzsesszzenészekkel dolgozom, az ízlésem e műfaj felé húz, gyereklemezeim is általában titkos dzsesszanyagok. Azért a mostani karácsonyi albumon erősen ott van a népzene, a klasszikus és kortárs zene is, ez főleg a fúvósok játékán keresztül érződik” – mondta Szalóki Ági az MTI-nek.

Kifejtette, hogy idén jött a gondolat egy karácsonyi lemez elkészítésére, bár Juhász Gábor gitárossal tavaly „csak úgy” már rögzített két karácsonyi dalt. „Gyerekkoromhoz, a közös családi éneklésekhez nyúltam vissza, de van a dalok között olyan is, amit már felnőttként tanultam. Az Úristennek szent fia például egy unitárius karácsonyi ének, amit népzenei gyűjtésből ismertem”.

A Tom-Tom Records által kiadott lemezen a mai magyar fiatal dzsesszzenész generáció legjobbjai közé tartozó művészek működtek közre, például Bacsó Kristóf (szaxofon), Lukács Miklós (cimbalom), Dés András (ütőhangszerek), Barcza-Horváth József (nagybőgő) és Szalai Péter (tabla).

Szalóki Ági megjegyezte, hogy röviden elmondta elképzeléseit a hangszerelés, a hangzás kapcsán, többre nem volt szükség. Megemlítette, hogy Bacsó Kristóf zeneszerzőnek például azt az instrukciót adta, hogy „saját magát adja”, szabadon, mindenféle megkötés nélkül játsszon. Bacsó mellett Balázs József zongorista és Juhász Gábor egészítette ki leginkább zenei motívumokkal a tradicionális dalokat.

„Egy letisztult, sallangoktól mentes, nem pedig feltupírozott, de mégis változatosan megszólaló karácsonyi hangulatot képzeltem el és ez meg is valósult. Ez nyilván annak is köszönhető, hogy ezekkel a zenészekkel nagyon régóta együtt dolgozom, Juhász Gáborral hat éve, a Karády Katalin dalaiból készült A vágy muzsikál című, 2008-as lemezt is együtt csináltuk. A másik gitárossal, Lamm Dáviddal nyolc éve játszank együtt, öt közös albumunk volt már” – mesélte az énekesnő.

Egy rövid dalocskát, A szeleknek széles szárnyán címűt egy kislány, Papp Juli énekel. „Szerepel a lemezen egy erdélyi karácsonyi köszöntő szöveg, a Megzendült ének, amelyből az anyag címét is vettem, és abban szerepel, hogy ‘Ember, gyermek ajkán, az Úr Jézus Krisztus születése napján örömünnepe van az emberiségnek.’ Ezért éreztem úgy, hogy jó lenne, ha egy gyermek is énekelne”.

A december 22-i lemezbemutató koncerten a fővárosi Millenáris Teátrumban a lemezen közreműködő zenészek nagy többsége fellép, mellettük színpadon lesz a tatabányai Názáret gyermekotthon kis csapata, valamint Tóth Árpád vezetésével a Csíkszerda Kórus hatvan tagja. Szalóki Ági elmondta, hogy az esten az albumon szereplő dalok mellett Rahmanyinov, Kodály és Praetorius művei is elhangzanak.

„Kodály Veni, Veni Emmanuel című művének előadásához minden jeggyel rendelkező csatlakozhat, aki tud kottát olvasni vagy jó a füle, ehhez december 19-re egy próbát is szervezünk a vízivárosi Jurányi Inkubátorházban” – mondta Szalóki Ági.

Jövő évi tervei kapcsán az MTI-nek arról számolt be, hogy január második hetében Barcelona mellett Jordi Savall régizenét játszó katalán művész felkérésére egy kelet-európai csapat tagjaként lemezfelvételen vesz részt, emellett az elkövetkező időszakban szeretne egy újabb gyerekanyagot is készíteni a Téli-nyári laboda (2004), a Cipity Lőrinc (2006) és a Gingalló (2009) után.

Forrás: MTI