A világ tizedik legdrágább fotója lett egy Moholy-Nagy-kép

A világ tizedik legdrágább fotója lett Moholy-Nagy László 1925-ben készült, Fotogramm című munkája, amely 1 482 500 dollárért, átszámítva mintegy 320 millió forintért kelt el egy New York-i árverésen – közölte az MTI-vel a Mai Manó Ház.

A Sotheby’s aukciósház december 12-13-i árverésén Henry Buhl híres, A Show of Hands című fotógyűjteménye került kalapács alá. Az emberi kezeket bemutató fotográfiák aukciója a maximálisan vártnál is többet, együttesen 10,4 millió dollárt hozott.

Moholy-Nagy munkája Herbert Bayer Lonely Metropolitan című, 1932-es fotómontázsával holtversenyben került fel a tízes toplistára. Érdekesség, hogy a listáról kiesett korábbi tízedik fotó (Alfred Stieglitz: Georgia O’Keeffe) is kezeket ábrázolt – jegyezte meg a budapesti fotóművészeti intézmény. (http://maimanohaz.blog.hu/2012/12/14/moholy-nagy_laszlo_a_top10-ben)

Moholy-Nagy fotója a becsült ár többszöröséért találta vevőre. Mint az az aukciósház honlapján olvasható, a Sotheby’s előzetesen 300-500 ezer dollárra becsülte azt az összeget, amelyért a fotó eladható.

A Sotheby’s közleménye szerint az ár, amelyet Moholy-Nagy és Bayer fotója ért el, a harmadik legmagasabb, amelyet árverésen egy klasszikus fotográfiáért adtak. A New York-i árverésen egyébként több mint féltucat aukciós rekord dőlt meg.

A világ legdrágább fotója közel egymilliárd forintot ér: Andreas Gursky Rhein II című munkája 4,3 millió dollárért (jelenlegi árfolyamon mintegy 900 millió forintért) kelt el a Christie’s aukciósház 2011. november 8-i árverésén.

Moholy-Nagy László, a nagy magyar fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, a kísérleti filmek egyik magyar úttörője 1895-ben született Bácsborsódon, Weisz László néven, és 1946. november 24-én halt meg Chicagóban.

Forrás: MTI