A Magyar Művészetért Díj Dévényi Sándornak és Kósa Ferencnek

Dévényi Sándor építész és Kósa Ferenc filmrendező veheti át vasárnap A Magyar Művészetért Díjat, Árpád fejedelem-díjban a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület és Vizi E. Szilveszter egyetemi tanár részesül.

A Színész-díjat Rudolf Péternek, az Ex Libris Díjat Berki Krisztián olimpiai bajnok tornásznak, Hermann Róbert történésznek, Kubinyi Anna textilművésznek, a lendvai Muravidéki Nótázók népdalkörnek, Pataki János festőművésznek, Zádori Mária énekművésznek, Sidi Péter Európa- és világbajnok sportlövőnek ítélte oda a kuratórium.

A Magyar Művészetért Díj és díjrendszer idén 25 éves. Az elismerés célja megbecsülni a nemzeti kultúra nagyjait és felfedezettjeit, a példaértékű kulturális értékek erejét – közölte Gubcsi Lajos, a kuratórium elnöke az MTI-vel.

Kósa Ferenc a Magyar Mozgókép Mestere, Kossuth- és Balázs Béla-díjas érdemes művész A tízezer nap című diplomafilmje 1967-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját, azóta számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült.

Dévényi Sándor építész munkája elismeréseként 1988-ban Ybl Miklós-díjat kapott Pécs történeti belvárosában végzett építészi tevékenységéért, 1999-ben Kossuth-díjjal jutalmazták.

Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, volt elnöke. A központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének neves kutatója.

A Zürichi Magyar Történelmi Egyesület 1985-ben alakult, tagjai öt világrészen tevékenykednek. Az egyesület eddig hat országban rendezett magyar őstörténeti találkozót, Magyar­országon több alkalommal magyar történelmi iskolát, a Kárpát-medencében történésztalálkozókat.

Forrás: MTI