Többezres diafilm-gyűjtemény került az Örökmozgóba

A budapesti Örökmozgó Filmmúzeumba került Bíró Ferenc magángyűjtő többezres tételt számláló diafilm-gyűjteménye a mozit működtető Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel (MaNDA) kötött megállapodás nyomán.

A MaNDA néhány hónapja kötött megállapodást Bíró Ferenc magángyűjtővel, hogy befogadja az Európában szinte egyedülállónak számító diafilmgyűjteményét. A többezres tételt számláló kollekcióban diafilmeken kívül szövegkönyveket, kisnyomtatványokat, technikai eszközöket is elhelyeznek az Örökmozgó Filmmúzeumban. A tárolás mellett diatörténeti kiállítások, rendszeres vetítések helyszíne is lesz a mozi – közölte a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet pénteken az MTI-vel.

A diafilm-történeti gyűjtemény az egyetlen hazai diapozitívokat őrző magángyűjtemény, amely majdnem negyven éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi. A gyűjtemény tulajdonosa Bíró Ferenc, aki a jelenlegi digitális gyűjtemény létrehozásában is közreműködik.

A fizikai állomány rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok szinte teljességével: 4443 darab magyar gyártású diafilmet, 148 hangosított diát, 500 külföldi filmet, 892 szövegkönyvet, továbbá apró nyomtatványokat és technikai eszközöket is tartalmaz.

A kollekció legrégebbi tekercsei a Falu Urániájának és a Budapest Székesfőváros Pedagógiai Filmgyárának kiadványai közül valók, majdnem hiánytalan a Magyar Diafilmgyártó Vállalat mese és ismeretterjesztő szalagjaiból álló állományrész. A kiadványokat lehetőség szerint eredeti csomagolásában (kiszerelésében) őrzik.

Forrás: MTI