Pedro Almodóvart ünnepelte az Oscar-akadémia

Az Oscar-díjas spanyol rendező pályafutására visszatekintő csütörtöki rendezvényen neves kollégái és csodálói is megjelentek.

Pedro Almodóvart ünnepelte az amerikai filmakadémia (AMPAS) Londonban. Az Oscar-díjas spanyol rendező pályafutására visszatekintő csütörtöki rendezvényen neves kollégái és csodálói is megjelentek, köztük a divattervező Jean-Paul Gautier, Peter Morgan forgatókönyvíró és Stephen Frears rendező. Quentin Tarantino videoüzenetben mesélte el, hogy Almodóvart tartja a legnagyobbra a kortárs rendezők közül.
A spanyol rendező a hetvenes évek végén, a diktatúra után indult kreatív filmes nemzedék egyik vezéregyénisége lett. Sajátos hangulatú, gyakran tabukat feszegető munkáival olyan nagyszerű színészek pályafutásának adott lendületet, mint Penélope Cruz vagy Antonio Banderas. A komédia, tragédia és melodráma egyvelegét kínáló történeteinek zenei világa is emblematikus.

Almodóvar 1988-as Asszonyok az idegösszeomlás szélén című filmjével lett világhírű. Tíz évvel későbbi, Mindent anyámról című alkotása elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. Az amerikai filmakadémia 2002-ben Beszélj hozzá! című filmjének forgatókönyvét is díjazta. Legutóbbi alkotásában, a tavaly vetített A bőr, amelyben élek című thrillerben hosszú idő után ismét egyik kedvenc színészét, Banderast rendezte.

Almodóvar hangsúlyozta, hogy megtisztelőnek tartja a hollywoodi elismerést, ugyanakkor kissé meglepte. Alkotói, produkciós és rendezői munkamódszere különbözik a nagy stúdiókétól – magyarázta, és hozzáfűzte: Hollywood rá irányult figyelmét minden független filmkészítő nevében fogadja el.

„Számomra érthetetlen okokból Hollywood kivételezik velem. Talán azért, mert annyi minden történik a filmjeimben, és ez szórakoztatja őket” – jegyezte meg a 63 éves filmes.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI