Negyven év után ismét a mozikban az "őrült" bajor királyról szóló dráma

Luchino Visconti Oscarra is jelölt, Ludwig című filmje után negyven évvel német produkcióban ismét a mozikba került egy II. Lajosról, „az őrült” bajor királyról szóló életrajzi dráma.

A Marie Noelle és Peter Sehr forgatókönyvéből és rendezésében 15 millió euróból, a Bavaria filmstúdióban készült produkció világpremierjét csütörtökön tartották Münchenben. A film a Wagner-rajongó uralkodó életét trónra kerülésétől őrültnek nyilvánításáig, majd tisztázatlan körülmények között bekövetkezett vízbefulladásáig követi nyomon.

A szerepeket német sztárszínészek alakítják: Erzsébet (Sissi) császárnét Hannah Herzsprung, Richard Wagnert Edgar Selge játssza. A fiatal Lajos szerepét Sabin Tambrea kapta. A romániai származású színésznek ez az első komoly főszerepe. Mind mondta: II. Lajos számára Michael Jackson és Steve Jobs keveréke.

A II. Lajos (1845-1886) életét több film is megörökítette, 1972-ben az olasz neorealizmus egyik mestere, Luchino Visconti vitte filmvászonra. Az emlékezetes kultfilmben Helmut Berger nyújtott kitűnő alakítást az uralkodó szerepében, Sissi pedig Romy Schneider volt. Az álomvilágba menekülő Lajosról szóló alkotást a rendező egyik vizuális remekművének tartják.

Forrás: MTI