Ötven hazai kiadó a karácsonyi KönyvFiesztán

Karácsonyi KönyvFiesztára várják a közönséget csütörtöktől vasárnapig a budapesti Akvárium Klubban.

A négynapos, ingyenes rendezvényen ötven hazai könyvkiadó mutatja be újdonságait. A fiesztán mutatkozik be az Irodalmi Magazin első száma is, amely a 110 éve született Illyés Gyulára emlékezik.

A rendezvényt szervező Szerep Művészeti Alapítvány az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az eseményhez kapcsolódik a hagyományos képregényes találkozó, a Hungarocomix is.

A koncertekkel tarkított rendezvényen dedikál többek között Palya Bea énekesnő, Ungvári Tamás irodalmár-író, Ungváry Krisztián történész, Gerlóczy Márton író, Karafiáth Orsolya író-költő, Puzsér Róbert műsorvezető, Nyáry Krisztián író, Parti Nagy Lajos költő-író, Görög Ibolya író és Erőss Zsolt hegymászó is. A rendezvényen szombat este Illyés Gyula születésének 110. évfordulójáról is megemlékeznek.

Először beszélgetés lesz hallható Illyés Gyula Ráadás élet (Válogatott és kiadatlan versek) című kötetéről, majd bemutatkozik az Irodalmi Magazin első száma. Kardeván-Lapis Gergely, a lap szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy terveik szerint negyedévente jelenik majd meg a magazin. Az első szám 136 oldalas, A4-es formátumú, színes képekkel illusztrált kiadvány lett.

A szerkesztő hangsúlyozta, hogy a magazin irodalomtörténeti tematikára épül, és hasonlóan a történettudományi magazinokhoz, egyszerre kíván szórakoztatni és ismereteket átadni.

„Nem bulváros megközelítésben gondolkozunk, és nem is történelmi portrékat akarunk adni az irodalom világából, hanem az irodalommal, művekkel foglalkozunk” – szögezte le a szerkesztő.

A vizuális megjelenítés, grafikai koncepció Szita Barnabás, a Magyar Képzőművészet Egyetem hallgatójának munkája, a kép-szöveg aránya egyenletesen oszlik meg – mondta el Kardeván-Lapis Gergely.

Az első számot ismertetve kiemelte, elsősorban archív felvételekből válogattak, emellett több kortárs képzőművész alkotásának reprodukciója is bekerült a lapba. A fényképek közül a szerkesztő kiemelt egy korai Illyés-portrét, amelyen a szerző épp vajas kenyeret eszik.

„Ezzel az életmű avantgárd korszakára hívjuk fel a figyelmet” – fogalmazott Kardeván-Lapis Gergely. Megjegyezte, köszönettel tartoznak az Illyés Gyula Archívumnak és Illyés Máriának, a költő lányának, aki eddig még nem publikált fényképeket, szövegeket bocsátott rendelkezésükre.

A lap a Novum rovattal indul, itt korábban még nem közölt szövegeket adnak közre. Illyés Gyulától két eddig ismeretlen prózaverset és egy Idő című esszét publikálnak. A lapban részleteket mutatnak be a fiatalkori Illyés bibliájából, amelyhez a szerző megjegyzéseket fűzött. „Siránkozások és dacosságok zsoltárai” – idézett a szerkesztő egy bejegyzést a bibliából, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban őriznek.

A Dosszié rovatban Illyés-szakértők publikációi kapnak helyet, esszéisztikus, közérthető megfogalmazásban. „Ezen belül Illyés szerelmi költészetéből közlünk összeállítást Szakolczay Lajos válogatásában, tanulmányával” – tette hozzá.

A Genius Loci rovatban ezúttal Tihanyról lesz szó, az ottani baráti körről vagy például a műhelyről. A lapban helyet kap egy képzőművészeti rovat is, illetve az egyetemi, középiskolai oktatást segíti a Katedra rovat, amelyben óratervek, feladatötletek kapnak helyet.

A szerkesztő kitért arra is, hogy a magazinban kortárs alkotók – például Kiss Judit Ágnes, Ágh István, Lackfi János, Szentmártoni János, Tornai József, Kodolányi Gyula, Tőzsér Árpád, Vasadi Péter – szövegei is olvashatók lesznek. „Arra kértük őket, hogy esszét írjanak lehetőleg ne a legismertebb versekről” – magyarázta a szerkesztő.

Részletes program: http://konyvfieszta.blogspot.hu/

Forrás: MTI