Elhunyt Ravi Shankar – Magyar tanítványa, Kozma András emlékezik

Azt a stílust, amelyet Ravi Shankar képviselt, soha senki sem tudta még hasonlóképpen sem művelni: a zeneisége volt egyedülálló – mondta a világhírű indiai szitárművész és zeneszerző halála kapcsán egyetlen európai tanítványa, Kozma András az MTI-nek.

A magyar szitárművész, filozófus, az Indiában is rendszeresen koncertező Calcutta Trió alapítója kiemelte: Ravi Shankart nagyon sokan csak „világzeneszerű” kísérletei oldaláról ismerik, holott ő alapvetően egy ortodox klasszikus zenész volt.

„Harminckét évvel ezelőtt lettem Ravi Shankar tanítványa, előtte már hosszú éveken át ezt szerettem volna elérni, mert India maga és az ottani klasszikus zene óriási hatással volt rám. A Calcutta Trió is az ő hatására alakult meg 1976-ban, és négy évvel később alakult úgy a sorsom, hogy elfogadott engem tanítványaként. A tanítványság soha nem ér véget, még tavaly és az idén is találkoztam vele Indiában vagy amerikai otthonában” – idézte fel Kozma András.

Hangsúlyozta, hogy Ravi Shankar rendkívül kreatív zenei egyéniség volt, számos dolgot „fedezett fel” az indiai zenében és azon kívül is, olyan dolgokat, amiket addig senki más nem csinált.

„Azt a stílust, amit szitárművészként játszott és képviselt, soha senki sem tudta még hasonlóképpen sem művelni, nem technikai hanem zenei, ritmikai értelemben: a zeneisége volt egyedülálló. Nekem szerencsém volt, mert akkor lettem a tanítványa, amikor már viszonylag kevesebbet utazott a világban, vagyis amikor évente legalább hat hónapot Indiában töltött, és én is több mint tíz évet voltam ott. Egyszerre három-négy tanítványa volt, mindig volt közöttünk egyfajta verseny, hogy ki a jobb” – mesélte Kozma András.

Kitért arra, hogy személyesen jelen volt Ravi Shankar két korábbi szívinfarktusánál. „Csodálatos, hogy ilyen magas kort élt meg, ugyanakkor én már egy-két évtizede fel voltam készülve a hírre”.

Ravi Shankar a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején három alkalommal járt és lépett fel Magyarországon, utoljára 1991-ben. A Calcutta Trió (amelyben Kozma András mellett Szalai Péter tablán, Molnár András tanpurán játszik) 2000-ben, Ravi Shankar 80. születésnapján a mester előtt tisztelgő koncertet adott a Pesti Vigadóban, amely CD-n is megjelent. Mint Kozma András hangsúlyozta, biztos, hogy közeljövőbeni koncertjeiken fontos elem lesz Ravi Shankar nagyságának felidézése.

Az indiai zene népszerűsítését végző Ravi Shankar Institute for Music and Performing Arts (RIMPA) első európai központja 1990-ben Budapesten szintén a Calcutta Trió irányítása alatt alakult és folytatja ma is tevékenységét.

„Korábban magunk szerveztük Budapestre és a környező országokba az indiai művészek fellépéseit, de amióta India gazdaságilag látványosan megerősödött, nagyon sok támogatást kapunk az itteni nagykövetségtől. A mester elhunytával várhatóan az intézet profilja is módosulni fog valamelyest” – mondta az MTI-nek a zenész, aki triójával 1979 óta Indiai Zene Klubot is működtet Budapesten.

Kozma András szólt arról, hogy a Benáreszben (Varanasziban), a hindu vallás egyik legszentebb helyén született Ravi Shankar hamvait nagy valószínűséggel a Gangeszbe fogják szórni. „Néhány órája telefonon beszéltem a feleségével, de ő még nem beszélt erről”.

Forrás: MTI