Kiállítás a cirkuszról és a varietéről

A cirkuszt és a varietét megjelenítő alkotásokat mutat be a kedden nyíló Valóság és illúzió című kiállítás a Fővárosi Nagycirkuszban.

A február 3-ig látogatható tárlaton festmények, szobrok, grafikák és alkalmazott grafikák mellett illusztrációk, textilek, kerámiák és fotók egyaránt láthatók lesznek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

A Maciva Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) közös pályázatára a képző- és iparművészet, valamint a fotóművészet területéről több mint 300 mű érkezett cirkusz és a varieté témakörben. Az alkotásokból szakmai zsűri válogatta ki a darabokat és állította össze a kiállítást azzal a céllal, hogy bemutassa a cirkusz és varieté világának megjelenését a vizuális művészetek különböző területein, és ezáltal ráirányítsa a figyelmet a művészet és a kultúra egymástól eltérő szegmenseinek kölcsönhatására.

„A régmúltba visszanyúló első cirkuszélményeink soha nem felejthetően maradnak velünk, időtlenné válnak, felidézésük pedig gyakran egész gyermekkorunk hangulatát visszavarázsolja. A nemzeti intézménnyé vált Maciva és a kiváló honi alkotóművészeket tömörítő MAOE most közös kísérletet tesznek arra, hogy közelebb kerüljünk a titkokhoz” – idézte a közlemény Halász János parlamenti államtitkár szavait.

Kriza Zsigmond, a Maciva Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint „Aba-Novák, Picasso és az egyetemes művészettörténet más kiválóságai már bizonyították, hogy a cirkusz nem csupán szórakoztató és intenzív élményeket nyújtó művészeti ág, hanem olyan összművészeti látvány- és gondolatvilágot teremt, amely mindig inspirálóan hatott más művészeti ágakra”.

Forrás: MTI