Gárdonyi-emlékév és -emléknap 2013-ban

Egész éves rendezvénysorozattal ünneplik jövőre Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját, L. Simon László kultúráért felelős államtitkár kezdeményezésére a jubileumi évben egyszeri Gárdonyi-emléknapot is tartanak.

„Nem egy minden évben megünnepelendő, újabb emléknapot akarunk létrehozni” – oszlatta el a korábbi félreértéseket az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában az államtitkár.

L. Simon László beszámolója szerint a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forintos céltámogatást szán a Gárdonyi-emlékév programjaira. Lesz többek között vándorkiállítás, szakmai konferencia és irodalmi fesztivál is.

A rendezvénysorozat eseményeit koordináló bizottságban L. Simon László mellett helyet kapott többek között Habis László egri és Tóth István gárdonyi polgármester, valamint E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője is.

„Szeretném, ha az emlékév nem múlna el az iskolások részvétele nélkül, ők rendkívüli irodalomórák és más foglakozások keretében az Egri csillagokat dolgozzák majd fel” – árulta el az államtitkár.

Mint hozzáfűzte, a javaslatára megtartandó Gárdonyi-emléknapot éppen ezért nem augusztus 3-ra, az író születésének napjára teszik, mivel az az iskolai szünet idejére esne, ehelyett az egri vár diadalának évfordulóját, azaz október 17-ét választották.

Az emléknapról szóló előterjesztést az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfői ülésén egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta, ez is bizonyítja, hogy olyan szerzőről van szó, akinek a megítélésében mind esztétikai, mind politikai értelemben konszenzus van – közölte L. Simon László.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI