Erdélyi gyermekkórus lép fel Budapesten

Az erdélyi Szentegyházai Gyermekfilharmónia kórusa ad koncertet december 15-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban Budapesten.

A kórus műsorában népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek és klasszikus darabok is szerepelnek. A Gyermekfilharmónia elsődleges feladatának tekinti a nemzeti, főként a székely kultúra ápolását, a helyi zenei hagyományok őrzését és közvetítését.

A Gyermekfilharmónia iskolai gyermekénekkarból és gyermekzenekarból alakult zenei együttes, karvezető Haáz Sándor. Az együttes létszáma a kezdetektől fogva viszonylag állandó: koncertjeiken mintegy száz kórustag és negyven zenekari tag lép fel székely népviseletben. Első ízben 1990-ben jutottak külföldre, először Magyarországra, majd a Kárpát-medence többi magyarlakta országába. Később távolabbi európai országokban, 2005-ben például Törökországban is vendégszerepeltek. A „Gyermekhangok Európáért” turné keretében 2011-ben Brüsszelben a belga és az Európai Parlamentben is öregbítették a székely zenekultúra hírét.

A kórus adventi hangversenykörútján december 13-án Brassóban lép fel, 14-én a dabasi Sportcsarnokban, 15-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, 16-án a Váci Székesegyházban, 17-én Marosvásárhelyen – közölték a szervezők az MTI-vel.

Forrás: MTI