Rangos díjat nyert a Varga Pincészet a Vinitaly olasz borversenyen

Egy horvát és egy olasz borászattal együtt a Varga Pincészet nyerte el a Vinitaly olaszországi nemzetközi borverseny egyik fő elismerését; a magyar pincészet a napokban kapta meg erről a hivatalos értesítést Veronából.

A badacsonyörsi borászat „a nemzetek versenyében” nyerte el a Vinitaly Nazione 2012 díjat a Badel 1862 horvátországi és az Olearia Vinicola Orsogna olaszországi pincészettel együtt. A fődíjat, a Gran Vinitaly 2012 elismerést a kanadai Magnotta Winery Corporation kapta a versenyen, amely a borászszakma egyik legrangosabb nemzetközi seregszemléje.

A 20. veronai nemzetközi borversenyt november 12. és 16. között tartották, eredményt november 20-án hirdettek. A díjazottak a napokban kapták kézhez a hivatalos értesítést. A versenyen 23 ország 2269 borából választották ki a legjobbakat.

A Veronában immár hagyományosan jól szereplő Varga Pincészet közleménye szerint a Magyarországról benevezett borok közül bronzérmet nyert a Frittmann Testvérek Kft. Kunsági Ezerjó „Fahordós Érlelésű” 2009-es bora. A Varga Pincészet 3 bora (Balaton Melléki Irsai Olivér 2012, Balaton Melléki Pinot Noir Rosé 2012, Badacsonyi Aranymetszés Olaszrizling Kései Szüret 2009) nyert oklevelet a maga kategóriájában.

A közlemény szerint az olaszországi borversenyben oklevélben részesültek több más magyar pincészet borai is, így a Budai Chardonnay 2011 (Nyakas Pince), a Budajenői Pinot Gris 2011 (Nyakas Pince), a Kőtenger Chardonnay 2011 (Orbán Pince), a Pántlika Pincészet Agyaglik Olaszrizling 2011 (Pántlika Pincészet), az Egri Sirah 2009 (Kovács Nimród Borászat) és Szekszárdi Cabernet Franc 2009 (Ferger-Módos Borászat).

A veronai a világ legszigorúbb borversenyének számít, mivel a szabályok szerint a nevezett tételeknek legfeljebb a három százaléka kaphat érmet. „Nemzeti Vinitaly” díjat csak olyan ország pincészete kaphat, ahonnét legalább tíz borászat nevezte be termékeit a versenyre.

A borversenyen összesen 16 Nagy Aranyérmet, 17 aranyérmet, 19 ezüstérmet és 18 bronzérmet ítéltek oda.

A nemzetközi verseny jól bizonyítja, hogy a magyar boroknak van létjogosultsága a nemzetközi piacokon – hangsúlyozta az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében Varga Bálint, a badacsonyörsi pincészet vezetője.

Forrás: MTI