Bizalmi tőke – A Gyújtópont-sorozat utolsó állomása a Trafóban

Bizalmi tőke (Capital Confiance) címmel a Gyújtópont színházi sorozat utolsó állomásaként két belga társulat közös előadása várja a közönséget a Trafó Kortárs Művészetek Házában december 14-én és 15-én.

A Transquinquennal és a Groupe Toc produkciója a gazdasági világválság témáját járja körül szarkazmussal, a fekete humort sem nélkülözve. A december 14-i előadás után Tompa Andrea színikritikus beszélget az alkotókkal.

A produkció francia nyelven, magyar és angol felirattal látható – áll a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az előadás plasztikus, néhol nevettető, néhol megdöbbentő, messzire rugaszkodik a hagyományos színházi formától és eszköztártól. Gazdasági válság, fenntartható fejlődés, fogyasztás, depresszió. 2008 ősze óta a bőrünkön érezzük ezeket a fogalmakat. A két besorolhatatlan brüsszeli társulat koprodukciója ezeket a témákat dolgozza fel.

A Transquinquennal és a Groupe Toc az előadásra készülve hónapokon át konferenciákat, találkozókat, beszélgetéseket és művészeti akciókat szervezett a témában. Ennek eredményeképpen pedig globalizáció- és kapitalizmuskritikát fogalmaztak meg. „Abszurd, fekete humorral kapjuk kézhez a kérdéseket: ki felelős a válságért, mik az okai és mit (nem) lehet tenni?” – olvasható az előadás ismertetőjében.

A produkció a Gyújtópont Színházi Sorozat utolsó, ötödik állomása. A széria produkciói provokatívak, elgondolkodtatóak, és sok esetben magát a közönséget is bevonják az előadásba. A társadalmi kérdésekre és problémákra érzékenyen reagáló színház egyre gyakoribb Európa-szerte, ezek közül válogatott a Trafó.

Forrás: MTI