Wagnerrel nyit a Scala

A 4,5 fél órás Lohengrinnel kezdődik az évad, az előadás Olaszországban és a világ számos részén is egyenesben követhető lesz pénteken.

Nem csak Milánóban, egész Olaszországban és a világ számos részén is egyenesben követhető a milánói Scala péntek esti évadnyitó előadása. A színpadon Richard Wagner Lohengrinje csendül fel. Szokás szerint a Milánó városát oltalmazó Szent Ambrus ünnepnapján, december 7-én délután nyitja meg új, most 2012/13-as idényét a Scala. Az idei premiert sem lesz könnyű végigülni a díszközönségnek, a kakasülőre bejutott operaszakértők azonban értékelni fogják – kommentálta az olasz sajtó az évadnyitó darabot. Wagner négy és fél órás művét ugyanis németül adják elő olasz és angol feliratozással. Német a darabot rendező Claus Goth és a két főszereplő, a Lohengrint alakító Jonas Kaufmann és az Elsaként fellépő Anja Harteros is. Az előadást az izraeli Daniel Barenboim dirigálja.

Wagner és az először 1850-ben színpadra vitt Lohengrin kiválasztását „felesleges és szánalmas” viták kísérték – nyilatkozta Stephane Lissner, a Scala távozóban levő művészeti igazgatója. Lissner hangsúlyozta, nem folyt verseny a Wagner és Giuseppe Verdi között. (Mindkét szerző születésének 200. évfordulóját jövőre ünnepli a világ.) Wagner éppúgy hozzátartozik a Scala történetéhez, mint Verdi – hangoztatta Lissner. Nemzetközinek szánt évadnyitó előadást tart az operház, pedig Verdi is eléggé az, ráadásul a Scala olasz identitása sem szenvedett volna csorbát – jegyezte meg Carlo Fontana, Lissner elődje.

A milánói operaház kulturális és társadalmi eseménynek számító premierjén első alkalommal nem lesz jelen az olasz államfő, aki a belpolitikai krízishelyzet miatt marad távol. A jegyek akár 2400 euróba is kerülhetnek, miközben a Scala előtt a Fiat-munkások, munkanélküliek és diákok tüntetnek. A hölgyek bundáit festékkel bombázó állatvédők sem fognak hiányozni.

A Lohengrint 22 milánói helyszínen közvetítik egyenesben és ingyen, többek között a San Vittore börtönben, valamint további száz olaszországi moziteremben. Az előadást sugározza a RAI5 olasz közszolgálati televízió, az Arte német, a Kultura orosz csatorna, a japán televízió és a risingalternative.com internetes oldal is. A Wagner-opera december 27-ig marad a Scala programján.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI