Ma adják át a Prima Primissima Díjakat

A Művészetek Palotájában tartják az ünnepi gálaműsort, azt az M1 21 órától élőben közvetíti.

A díjra, amelyre idén rekord mennyiségű, 550 jelölés érkezett,  10 kategóriában összesen 30 jelölt esélyes:

A magyar irodalom kategóriában Kiss Anna költő, drámaíró, Krasznahorkai László író és Tornai József költő, író, műfordító esélyes.

A magyar színház és filmművészet kategóriában Bodrogi Gyula színművész, Kósa Ferenc filmrendező és Szinetár Miklós rendező a díj jelöltje.

A képzőművészek közül Sajdik Ferenc karikaturistát, Ujházi Péter festőművészt és V. Majzik Mária képzőművészt jelölték.

A tudósoknál Palkovits Miklós akadémikus, Ritoók Zsigmond filológus és Szemerédi Endre matematikus közül választanak.

A magyar oktatás és köznevelés mezőnyében Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora; Grétsy László nyelvész és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola esélyes.

Az építészet, építőművészet kategóriában Balogh Balázs építészmérnök, Lázár Antal építészmérnök és Török Péter táj- és környezetépítész a jelölt.

A magyar sajtó képviselői közül Benda László szerkesztő, riporter, Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője vagy Süveges Gergő, a közmédia műsorvezetője lehet a díjazott.

A magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bihari János Táncegyüttes, Halmos Béla népzene oktató és Rostás Árpád vándorasztalos került a jelöltek közé.

A magyar zeneművészet kategóriában a Kodály Kórus Debrecen, Miklósa Erika operaénekes és Szenthelyi Miklós hegedűművész esélyes a fődíjra.

A magyar sport kategória jelöltjei Kulcsár Győző párbajtőröző, Magyar Zoltán tornász és Portisch Lajos nagymester sakkozó lettek.

A díjra 10 kategóriában összesen 30 jelölt esélyes, de a díj alapításának 10. évfordulója alkalmából idén Jubileumi Primissima Díjakat is kiosztanak a korábbi évek Prima díjasai közül ötnek. A díjra egyébként idén rekord mennyiségű, 550 jelölés érkezett.

Forrás: MTI