Babits-versek és világzene lemezen

Lemezen is megjelenik a Szekszárdi Gitárkvartett Babits Mihály verseit saját kompozíciókkal kiegészítő műsora, amelyet szombaton mutatnak be a szekszárdi Babits Házban.

Az egyelőre száz példányban megjelenő lemezen hallható hatvan percnyi összeállítás tíz Babits-verset és ugyanennyi zeneszámot tartalmaz – mondta az MTI-nek Csele Lajos, az együttes vezetője.

A CD-n Rubányi Anita tolmácsolásában Babits több korai költeménye szerepel, köztük a Mindenek szerelme, az Esti kérdés, a Hunyt szemmel című vers, és helyet kapott az Aliscum éjhajú lánya című, szekszárdi ihletésű, kevésbé ismert lírai monológ is.

A szövegeket jellemzően világzenei kompozíciók kísérik, amelyekben felbukkannak mediterrán, spanyol dallamok, népzenei, könnyűzenei motívumok is, és elsősorban a versek hangulatát érzékeltetik – mondta a kvartett vezetője.

A két év alatt számos előadást megért műsort, amelyet a Magyarországi Német Színházban rögzítettek, az együttes 2010-ben a költő születésének 127. évfordulójára állította össze.

Forrás: MTI