Fesztivál a régi zsidó negyedben

Városismereti sétákkal, kiállítással, koncertekkel és garázsvásárral is várják az érdeklődőket szombattól egy héten át.

 Hanukai gyertyagyújtással, beszélgetéssel, színházi előadással, városismereti sétákkal, kiállítással, koncertekkel és garázsvásárral várják az érdeklődőket szombattól egy héten át a Negyed6Negyed7 fesztiválon a régi zsidó negyedben Budapesten. A Marom Egyesület és szervezőtársaik idén ötödik alkalommal gyújtanak fényeket Hanuka alkalmából.

A nyolcnapos fesztivál nyitónapján a Butterfly Effect lemezbemutató koncertje lesz a Mika Tivadar Mulatóban, a Lámpás Klubban pedig a Nu? Zenekar saját szerzeményei mellett jiddis, ladino és liturgikus dallamokat hangszeres improvizációkkal adnak elő. Szombattól december 15-ig minden este a Dor Hadas közösség Hanukai gyertyagyújtással várja az érdeklődőket a Kis Diófa utcai Kisüzemben.

December 13-án Létezik-e Magyarországon zsidó szavazat címmel Kovács András szociológus, Lakner Zoltán politológus és Schönberger Ádám, a Marom Budapest vezetője beszélgetnek többek között arról, hogy a módosított választási rendszer milyen hatással lehet a zsidóság érdekérvényesítésére és politikai aktivitására.

Lesz közös nyelvtanulás rabbinikus szövegek és talmudi történetek segítségével, december 14-én szombaton pedig istentiszteletet tartanak gitár- és dobkísérettel, majd vacsorával várják az érdeklődőket.

Idén is lesznek városismereti séták, amelyen a Klauzál tér környékét mutatják be. Szombaton a Massolit könyvesboltban fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, majd mások mellett a Kádár Étkezdébe és a Gruppo Tökmag kortárs művészeti műhelybe látogathatnak el. A Fogasházban a Dinamo MűvházTörténet-terápia című interaktív színházi installációja lesz látható.

December 12-én a TÁP Színház Kiskereskedők és kisiparosok- sétaszínház címmel térspecifikus előadást tart Vajdai Miklós rendezésében. A társulat ellátogat a műhímzőhöz, a kárpitoshoz és a bőrdíszműveshez is.

A régi pesti zsidó negyed vallási épületeit december 13-án mutatják be. A sétán a Dohány, a Kazinczy és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga épületeit, valamint a városrész kialakulásának történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

A zsidó negyed palotáit bemutató séta december 14-én lesz és a Hungária Fürdőt, az Erzsébetvárosi Bank épületét, illetve az Elektrotechnikai Múzeumot járhatják körül a résztvevők. A zárónapon, december 15-én a terézvárosi Terror Házához kalauzolják a látogatókat.

A Héber Budapest című programon a városban található héber nyelvű feliratok, kiírások és táblák szövegeinek segítségével interaktív nyelvórát tartanak.

A Hagesher koncertjén december 14-én a Mika Tivadar Mulatóban klezmer és balkáni dallamok mellett reggae, hiphop és funk elemekből összegyúrt tánczenével várják az érdeklődőket. De lesz Muzsikás hanuka koncert december 12-én a Bálint Házban, másnap pedig hanuka parti a belgrádi Shira UÍtfila zenakarral az Izraeli Kulturális Intézetben.

A részletes program ITT érhető el.

Forrás: MTI