Nemes Jeles László filmes sikere Torinóban

Nemes Jeles László Iris című filmterve nyerte a torinói filmfesztivál hivatalos programjaként megrendezett Script&Pitch elnevezésű rangos filmtervfejlesztő fórum díját – tájékoztatta a Magyar Filmunió kedden az MTI-t.

Az összegzés felidézi, hogy a Proton Cinema égisze alatt készülő, Nemes Jeles László által jegyzett nagyjátékfilm tervet tavaly ősszel válogatták be a nagy presztízsű Torino Script&Pitch nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő és filmterv-finanszírozó fórumra.

A nyolc hónapos fejlesztési folyamat lezárásaként Nemes Jeles László bemutatta filmtervét a nemzetközi filmes szakemberekből álló közönség előtt a hétvégén Torinóban. A fejlesztésre benevezett 16 terv közül a német-francia ARTE kulturális televízió Nemes Jeles László filmtervét tartotta a legígéretesebbnek, és „Nemzetközi kapcsolatok” díjával ismerte el. A rangos filmtervfejlesztő fórum díját először nyerte el magyar rendező.

A Iris című film Budapesten, az első világháború küszöbén álló monarchiában játszódik. Egy fiatal nő történetét meséli el, aki beleszeret egy sorozatgyilkosba. Nemes Jeles László játékfilmje a tervek szerint 2014-ben valósul meg európai koprodukcióban, magyar producerei Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter lesznek – közölte a filmunió.

Nemes Jeles László (1977) Türelem című rövidfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilm díját, nemzetközi premierje a velencei filmfesztiválon volt, majd az Európai Filmakadémia jelölte a legjobb európai rövidfilm díjára. Kisfilmjei eddig 30 díjat kaptak száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

Forrás: MTI