Képeslap-kiállítás a Balassi Intézetben

Régi karácsonyok és szilveszterek hangulatát idézi meg képeslapok segítségével a Balassi Intézet csütörtökön megnyíló kiállítása.

A hegyfalui Képeslap Múzeum kollekciójából válogatott kiállítás bepillantást nyújt az elmúlt század mára már feledésbe merült, meghitt karácsonyainak világába – olvasható a Balassi Intézet közleményében.

A lapokon láthatóak a csillagot követő háromkirályok, a jászolban fekvő kis Jézus, az otthon melegét sugárzó, hóval borított házak ablakai, őzek és énekes madárkák, ajándéktól roskadozó fenyőfa, Mikulás – aki a századforduló táján még fehér kabátot viselt -, vidám, tiszta lelkű gyermekek, akiknek lépteire angyal vigyáz, akikkel mesebeli törpék szánkóznak.

A bemutatott lapok nem műalkotások, hátoldalukon sokszor szűkszavú és hivatalos, máskor meghatóan személyes történeteket hordoznak. „Ám ha ránézünk egy képeslapra, nem csak a kézzel írt sorokat betűzhetjük ki, annál sokkal többet. Egy képeslap ékesen beszél saját koráról, s a benne élő emberekről is” – olvasható az ajánlóban.

A közlés szerint a kiállítás január végéig ingyenesen tekinthető meg a Balassi Intézetben.

Forrás: MTI