Amerikai művek a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén

A világhírű hegedűművész Isaac Stern fia, Michael Stern neves karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikusok amerikai művekből álló koncertjét szerdán este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A koncert a 20. század zenéjének keresztmetszetét nyújtja, minthogy három igen különböző és jelentős szerző alkotásai csendülnek fel – közölte az MTI-vel Bukta Julianna sajtómenedzser.

Stern először attól a zeneszerzőtől – Leonard Bernsteintől – dirigál, aki huszonéves korában meghívta őt a New York-i Filharmonikusokhoz egy workshopra. A több Oscar-díjat elnyert film, A rakparton Bernstein által komponált zenéjét is jelölték a díjra, de végül nem nyerte el a ragyogóan megírt muzsika.

A ritkán játszott cseh komponista, Bohuslav Martinu IV. szimfóniája hangzik el a filmzene után. A szerzőt Prokofjevvel, Stravinskyval és Bartókkal együtt azon alkotók közé szokták sorolni, akik a kelet-európai zenei hagyományokat egyesítették az európaiakkal, új zenei nyelvet, egyéni stílust hozva létre.

Harmadikként Stravinsky A tavaszi áldozat, Képek a pogány Oroszországból alcímű kompozíciója hangzik el. A zenetörténet egyik emlékezetes botránya fűződik a koncertdarabként is ismert baletthez: az 1913-as bemutatón összeverekedtek a zene ritmikai összetettségét, lendületét csodálók és a párizsi közönség nemesebb témákhoz szokott rétege, amelyet felháborított a mű nyers, barbár hangvétele és kemény disszonanciái.

Michael Stern 2005 óta a Kansasi Szimfonikusok zeneigazgatója. Emellett a Saarbrückeni Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, valamint a Lyoni Nemzeti Zenekar állandó vendégkarmestere Franciaországban.

Rendszeresen fellép a Aspeni Zenei Fesztiválon és az Amerikai Karmester Akadémia fakultációján tanít Aspenben. Stern Philadelphiában szerezte diplomáját a Curtis Zeneintézetben. Társszerkesztője volt Max Rudolf híres, A karmesterség nyelvtana című tankönyve harmadik kiadásának. Michael Stern a Harvard Egyetemen amerikai történelemből is szerzett diplomát.

Forrás: MTI