El Classico, El Jazzico

Az esélyegyenlőségi koncerteken Zeneakadémia kiemelkedő tehetségű roma tanárai és hallgatói lépnek fel.

Az esélyegyenlőség jegyében rendez El Classico és El Jazzico címmel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koncertet vasárnap és kedden este a Duna Palotában és az A38 állóhajón. Az esteken a Zeneakadémia kiemelkedő tehetségű roma tanárai és hallgatói lépnek fel.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mindig is büszke volt arra, hogy több mint száz éves története folyamán állandó kapcsolatot ápolt Magyarország legnagyobb etnikai kisebbségével, a roma közösséggel, mindez teljességgel igaz ma is – közölte az egyetem kommunikációs irodája. Az intézmény hallgatói közül számos tehetséges roma zenész került a zenei életbe, és – ahogy a kommüniké fogalmazott – „az egyetemen a társadalmi szinten gyakran élesen jelentkező különbségeknek nincs érvényesülési terepe”.

„A Liszt Ferenc téri zenepalota újjászületésének jegyében szeretnénk ezt az értékes kapcsolatot a zeneszerető közönségnek is megmutatni két olyan koncerttel, amelyeken a Zeneakadémiához kötődő legkiválóbb roma művészek lépnek fel” – írták.

Vasárnap a Duna Palotában Weiner Leó I. Divertimentójának Rókatáncát a Nyári Kvartett Budai Krisztián nagybőgős közreműködésével szólaltatja meg. Bartók I. rapszódiáját a friss Junior Prima díjas Kállai Ernő, Liszt XII. magyar rapszódiáját pedig Farkas Gábor szólaltatja meg. Pódiumra lép Váradi László zongoraművész, valamint a billentyűs és akkordikus hangszerek tanszékének vezetője, Dráfi Kálmán, továbbá Oláh Vilmos hegedűművész.

Kedden este az A38-on Varga Tivadar, Banyák József, Bertók István és Oláh Kálmán zongorán játszik. Az Oláh Krisztián trió (Oláh Krisztián zongora, Schildkraut Vilmos bőgő, Serei Dániel dob), a Kardos Norbert trió (Kardos Norbert zongora, Takács Donát basszusgitár, Balogh László dob) után a Trio Midnight (Oláh Kálmán zongora, Egri János bőgő, Balázs Elemér dob) zárja az estet.

Forrás: MTI