VOLT Fesztivál – A Queens of the Stone Age is fellép jövőre

A stoner rock legfontosabb zenekara, a Queens of the Stone Age ad koncertet a jövő évi soproni VOLT Fesztivál nyitónapján, 2013. július 3-án. A szervezők pénteken a Thirty Seconds to Mars, az Example, Jamie Woon és a Parov Stelar Band fellépését is bejelentették.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a VOLT Fesztiválnak továbbra is Sopron ad otthont – 2013-ban a szokásosnál egy héttel később, július 3. és 6. között -, ám ennél többet nem közöltek. A helyszín hosszú évek óta a Lővér kemping, idén nyáron azonban a regionális környezetvédelmi hatóság csak második nekifutásra adta meg az engedélyt a rendezvény megtartására.

„Az első öt fellépő alapján ígéretes lesz a program 2013-ban, és tárgyalások zajlanak további nemzetközi sztárokkal. A VOLT Fesztiválnak továbbra is Sopron ad otthont” – fogalmaztak a kommüniké szerint a fesztivál főszervezői, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert.

Először ad koncertet Magyarországon az amerikai Queens of the Stone Age, amely a VOLT első napján, 2013. július 3-án játszik. A Josh Homme gitáros, énekes, dalszerző által vezetett kaliforniai zenekar, amelynek a neve összefonódott a stoner rockkal, eddig öt nagy hatású albumot készített, jelenleg a Foo Fighters frontemberével, a Nirvana egykori dobosával, Dave Grohllal és a Nine Inch Nails-es Trent Reznorral közösen dolgoznak egy új anyagon. A Queens of the Stone Age tavaly májusban fellépett volna a fővárosi Petőfi Csarnokban, ám az a koncert végül elmaradt.

Egy másik most bejelentett jövő évi VOLT-fellépő, a szintén amerikai Thirty Seconds to Mars az utóbbi évek egyik legfontosabb rockzenekara, 2011-ben 25 ezer ember előtt adott koncertet a soproni fesztiválon és headliner volt a tavalyi Szigeten is. Jared Leto csapata This is War című lemezével 2011 végéig összesen 309 koncertet adott, ezzel a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. A jelenleg negyedik stúdióalbumán dolgozó zenekar is a VOLT nyitónapján, július 3-án lép színpadra.

Néhány héttel ezelőtt került a boltokba és máris a siker- és lemezeladási listák előkelő helyén áll a brit énekes-rapper, Example új albuma. A The Evolution of Man című dal másodikként nyitott a brit kislemezek listáján, koncertjei mindenhol teltházasok. Example zenekarával július 6-án lép fel a VOLT-on, és a fesztiválra érkezik a dubstep egyik sztárja, Jamie Woon is. A karakteres hangú dalszerző-énekes stílusosan ötvözi egymással a hűvös elektronikus dallamokat a fülledt soul zenével. Karrierje a tavaly áprilisban megjelent Mirrorwriting óta ível felfelé, a szakma napjaink legígéretesebb brit előadói között tartja számon.

A magyar közönség sok évvel ezelőtt a VOLT Fesztiválon találkozhatott először a Parov Stelar Banddel. Az elektro-szving műfajt megteremtő csapat azóta meghódította Európát, 2013-ban a VOLT mellett a Szigeten is fel fog lépni.

Forrás: MTI