Ösztöndíjakat adtak át a Zeneakadémián

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 39 növendékének pályázata részesült támogatásban idén az Erste az elsőkért! elnevezésű tehetségtámogató ösztöndíjprogram keretében.

Az Erste Bank Hungary és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), valamint annak baráti köre által közösen indított tehetségtámogató ösztöndíjprogramban 2012-ben 39 diák részesülhetett – hangzott el a pénteki ünnepségen a Régi Zeneakadémián, ahol a díjazottak oklevelet vehettek át.

Pályázni három kategóriában lehetett: havi ösztöndíj, lakhatási támogatás vagy egyéni projektek. Az egyéni projektek kategória azért bizonyult a legnépszerűbbnek, mert a díjazott számára lehetőséget nyújt a különböző versenyeken, valamint mesterkurzusokon, nyári akadémiákon, nemzetközi ifjúsági zenei táborokban való részvételre. Az ösztöndíjprogramra összesen csaknem kilencvenen pályáztak.

Az ösztöndíj összegét a beérkezett pályázatok függvényében állapította meg egy külön e célra létrehozott zsűri. Danks Emese, az Erste Bank Hungary Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, a zsűriben dolgozva nemcsak elolvasta a pályázatokat, hanem a Zeneakadémia Baráti Körének képviselőivel együtt meghallgatta a tanárok ajánlásait is, igyekezett kissé közelebbről megismerni azokat a művészjelölteket, akiket majd a pódiumon láthatunk viszont, és akiknek fényes karriert kíván.

Batta András, a Zeneakadémia rektora kiemelte, hogy a pénzintézettől elnyert támogatás azért is fontos, mert nem a mester értékelése, nem osztályzat, hanem kívülről jövő elismerés, jelzi, hogy a társadalom elismeri a növendékek teljesítményét.

Szabó Vilmos, a Zeneakadémia Baráti Körének elnöke emlékeztetett arra, hogy civil kezdeményezésük idén 15 éves. Megjegyezte: bár egyre nehezebb az akadémia számára pénzt gyűjteni, becsülik mindazokat, akik a nehéz gazdasági körülmények között is melléjük állnak.

Forrás: MTI