Berlinale – Claude Lanzmann, a Shoah rendezője életműdíjat kap

Arany Medve-díjat kap életműve elismeréseként a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Claude Lanzmann francia dokumentumfilmes, a Shoah rendezője.

 „Claude Lanzmann a nagyszerű dokumentumfilmesek egyike. Az embertelenségnek és az erőszaknak, az antiszemitizmusnak és következményeinek az ábrázolásával új filmes és etikai megközelítést alkotott” – idézte csütörtökön a The Hollywood Reporter online kiadása Dieter Kosslickot, a Berlinale igazgatóját.

Kosslick emlékeztetett arra, hogy Lanzmann monumentális, kilenc és félórás Shoah című, holokausztról szóló dokumentumfilmjét 1986-ban levetítették a berlini filmfesztiválon. Az archív anyagok bevágása nélkül, csak a holokauszttúlélők elbeszélései és a koncentrációs táborokban tett látogatások alapján készült alkotás Berlinben elnyerte a fesztivál Fórum szekciójának Caligari-díját, valamint a filmkritikusok FIPRESCI-díját, majd számos további nemzetközi elismerésben részesült.

A Shoah leforgatása a francia filmes számára személyesen is fontos volt: a Párizsban született, zsidó származású rendező részt vett a náci megszállók elleni francia ellenállásban. A háború után Franciaországban és Németországban folytatott filozófiai tanulmányokat. Filmesként és újságíróként a holokauszt, az antiszemitizmus, és az emberi jogokért való küzdelem állt munkássága középpontjában.

Fontosabb filmjei között szerepel az 1973-as Israel, Why, amely Izrael második világháború utáni létrejöttének szükségességét vizsgálja, valamint a 2001-ben készült Sobibor, October 14, 1943, 4 PM című film – az alkotás a sobibori haláltábor foglyainak 1943-as lázadását idézi fel.

A 2013. február 7. és 17. között zajló Berlinalén levetítik Lanzmann összes egész estés dokumentumfilmjét, az életműdíja átadásának ceremóniáján a Sobibort tűzik műsorra.
(http://www.hollywoodreporter.com/news/shoah-director-claude-lanzmann-receive-395421)

Forrás: MTI