Csehov három egyfelvonásosa az Ódry Színpadon

Három Csehov-egyfelvonásost mutatnak be a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős diákjai pénteken a budapesti Ódry Színpadon.

Harsányi Sulyom László, a Medve című darab rendezője az MTI-nek elmondta, hogy mindhárom darab korai műnek számít, amelyeket „a humorista Csehov” írt. A szerző, aki pályája kezdetén vicclapokba dolgozott, későbbi darabjait is komédiának tekintette, de erre már nem nagyon emlékeznek a nézők – tette hozzá a rendező.

A darabok párkapcsolati témákról szólnak, és a humor köztük az összekötő kapocs. A csehovi helyzetkomikumban a szereplők többségében frusztrált, önmagukat és egymást félreismerő emberek, akik folyton elbeszélnek egymás mellett – hangsúlyozta a rendező, aki szerint a szereplők magányosak, nagyon vágynak egymásra, mégis mindent elrontanak. „A darabok sorából némileg kilóg a Jubileum, amelyet Lukáts Andor rendezett. Az ő interpretációjában az előadás egy kis karcosságot és szociális érzékenységet kapott” – magyarázta Harsányi Sulyom László.

A Jubileum egy bankban játszódik, és a férfi-női kapcsolatok felszínességéről, ellentmondásairól, valamint a társadalmi feszültségekről is szól. Például feltűnik a színpadon az igazgató felesége, aki minden titkot kikotyog, míg a kormányzósági írnok hitvese pénzért könyörög. A rendező arról is beszélt, hogy azért esett Csehov műveire a választás, mert az egyetem végzős színészei a zenés műfajokban és a komédiákban is nagyon jók.

A Leánykérés című darabot rendezőként jegyző Simon Balázs kiemelte: a mű ma is aktuális, hiszen az emberi természet nem változik. „Az emberek nem tudnak kommunikálni egymással, nem tudják hogyan közelítsenek egymáshoz. Boldogtalanságukat nem tudják kifejezni, megmutatni, ehelyett indulatok, vágyak és elfojtott érzések maradnak, amelyek majdnem tragédiához vezetnek” – tette hozzá a rendező. Úgy vélekedett, a darab főszereplője – egy túlsúlyos, pánikbeteg földbirtokos – akár ma is élhetne. „Egyedül van, de rájön, hogy mégis társas kapcsolatban kellene leélnie az életét. Csakhogy nem ért a nőkhöz. és nem ismeri saját magát és a körülötte lévőket sem” – mondta Simon Balázs.

A három egyfelvonásosból álló előadást december 3-án és december 21-én is láthatja a közönség.

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI